Kantonalne bolnice Goražde

U Bosanskopodirnjskom kantonu (BPK) Goražde epidemiološka situacija se pogoršava, a svakodnevo raste btroj novooboljelih od korona virusa – potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.

Trenutno je na području tog kantona aktivno 316 slučajeva korona virusa, 22 osobe su na liječenju u KCUS-u Sarajevo dok su dvije hospitalizirane u Kantonalnoj bolnici Goražde. U izolaciji se nalazi 656 lica.

„ U protekloj sedmici izvršeno je ukupno 466 laboratorijskih testiranja na Covid -19, od kojih je 226 bilo pozitivno. Zabilježena su i četiri smrta slučaja, dok su oporavljene 153 osobe. Situacija je dakle prilično pogoršana, vrlo je virsoka incidenca 980, s tim da imamo i jako visok udio pozitivnih testova“ – precizirala je direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo.

Naglasila je kako je evidentno da i na području BPK Goražde dominira omikron soj

„ Prema podacima koje mi imamo preovladava omikron varijanta i uglavnom su to blaži simptomi koji zahvataju gornje respiratorne puteve, a naročito kod vakcinisanih osoba je blaža klinička slika i tegobe traju nekoliko dana. S tim u vezi mi već sutra očekujemo smjernice od Federalnog Zavoda za javno zdravstvo gdje će se najvjerovatije skratiti izolacija za vakcinisane osobe“ – istakla je ona.

Ocijenila je da je o vrhuncu trenutnog vala nezahvalno govoriti, obzirom da se u ovom kantonu već petu sedmicu bilježi rast novooboljelih

„ U trećem valu, u periodu mart-april, imali smo eksponencijalni rast koji je trajao dvije sedmice, nakon čega smo odmah imali pad broja novozaraženih. Međutim, sada je situacija drugačija, jer već petu sedmicu bilježimo rast. Omikron se brzo širi, imamo i vakcinisane koji obolijevaju ali ta simptomatologija traje kraće, možemo se nadati da će doći do pada ali sve opet zavisi od nas obzirom da je ovaj soj jako infektivan. Po nekim procjenama, krajem januara i početkom februara bi se treba dostići vrhunac rasta krivulje, ali zaista je nezahvalno prognozirati“ – naglasila je dr.Bičo.

Uz poštivanje mjera koje su na snazi, napomenula je da je jako bitno da se građani vakcinišu, jer vakcine štite od težih oblika bolesti

„ Istina je da među hospitaliziranim osobama ima i vakcinisanih, tačnije od onih koji razviju težu kliničku sliku oko 20 posto je vakcinisanih ali se radi o osobama starije životne dobi koje su hronični bolesnici. Zaista je velika razlika kod vakcinisanih i nevakcinisanih koji dobiju Covid i nedvosmisleno vakcine štite od težih oblika bolesti i smrtnosti“ – napomenula je ona.

Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo ističe da na području ovog kantona raste interes za booster dozama

„ U prošloj sedmici prvu dozu primilo je 49 osoba, drugu 64, dok je treću primilo 315 osoba. Dakle, raste zainteresiranost za treću dozu dok je nažalost veoma slab odziv za prvu dozu. Na području BPK prvom dozom vakcinisano je ukupno 9.311 osoba ili 51, 72 posto od ukupog broja punoljetih građana, drugu dozu primilo je 8.692 osoba ili 48, 28 posto, i treću dozu 1.095. Mi smo po broju vakcinisanih drugi kanton, odmah nakon Kantona Sarajevo, s tim da mi nemamo konačan broj osoba koje su se vakcinisale van našeg kantona. Obzirom da imamo još osoba koje nisu vakcinisane, posebno starije osobe i hronični bolensnici, ne možemo biti zadovoljni i posbeno apelujemo za vakcinaciju prvom dozom posebno ovih rizičnih skupina“ – istakla je direktorica Zavoda z ajavno zdravstvo BPK Goražde.