Trenutni rezulatat je ekolozi – Vlada RS 1:0, ali još se igra prvo poluvrijeme, a u drugom stižu pojačanja! Ovako bi se, fudbalskim rječnikom mogla opisati situacija u vezi sa ekološkom dozvolom za izgradnju grandiozne Hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini, na granici BiH, odnosno Republike Srpske sa Crnom Gorom.

Kako je saopšteno iz Koalicije NVO “Rijeke BiH”, Okružni sud Banjaluka je donio presudu kojom se poništava ekološka dozvola za ovo postrojenje.

– Sud je uvažio tužbu Arhus centra u BiH protiv Rješenja o obnovljenoj ekološkoj dozvoli za HE „Buk Bijela“ na rijeci Drini koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, u maju 2018. godine – navodi se u saopštenju.

Ekolozi navode da su tužbu podnijeli zbog “proceduralnih nedostataka Rješenja o obnovi ekološke dozvole”, što je za Srpskainfo pootvrđeno i u nadležnom ministarstvu.– Mi sudske presude ne komentarišemo, nego ih provodimo i tako će biti i u ovom slučaju. Dakle, radi se samo o formalnim, a ne i materijalnim razlozima za ovakvu odluku suda i mi ćemo postupiti po uputama suda – rekla je kratko za naš portal portparolka Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Gorjana Rosić.

Iz ovog odgovora može se naslutiti da će “Elektroprivreda RS”, kao investitor ponovo uputiti zahtjev za eko – dozvolu i da će je vjerovatno dobiti.

Ekolozi, međutim, uz formalne zamjerke, poput nepoštovanja rokova i procedura, te izbjegavanja javne rasprave, imaju i sasvim jasne stvarne razloge za protivljenje izgradnji ove elektrane.

– Tvrdi se da HE neće imati uticaja na rijeku Taru, ali te tvrdnje ne potkrepljuju nikakvi dokaza. S obzirom na to da je Tara glavna pritoka Drine i da bi akumulacija dostigla crnogorsku granicu, neizbježno je da će se neki uticaji pojaviti – navode ekolozi i podsjećaju da projekat Buk Bijela osporavan još od sedamdesetih godina prošlog vijeka, zbog uticaja na zaštićeni kanjon Tare u Crnoj Gori, koji je se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine.

Ipak, kako nezvanično saznajemo Republika Srpska neće odustati od gradnje HE “Buk Bijela”, snage 93 megavata, a očekuje se da će se uz Kineze, sa kojima je već potpisan memorandum o izgradnji elektrane, projektu pridružiti i Srbija, što će dodatno ojačati zagovarače ovog projekta.