Porodica jednog od ubijenih vojnika u terorističkom napadu u Rajlovcu ogorčena je ponašanjem države koja se pobrinula da bolni dani nakon gubitka najmilijih, kažu, postanu i te kako mučni.

Supruga ubijenog Nedeljka Radića upustila se u dug i neizvjestan proces pred Sudom BiH. Tužila je državu, tačnije Ministarstvo odbrane BiH, jer vojnici nisu imali osiguranje od nesreće ili povrede na radu, ali je supruga ubijenog prvobitno dobila odbijenicu.

“Dobila sam negativan odgovor na tuzbu. Danas je bilo novo ročište, jer smo uložili žalbu. Tužba je vraćena na prvostepeni sud. Ali, iskreno da vam kažem, ne nadam se da će išta biti pozitivno nakon svega”, kaže Alisa Lijer, supruga ubijenog vojnika.

Nakon žalbe, sve je na početku. Pravobranilaštvo, koje u ovom slucaju zastupa BiH, danas je bez komentara. Ranije su imali šta da kažu u odbrani države, ali obrazloženje da vojnici nisu smjeli da budu u kladionici u vrijeme službe i danas je neshvatljivo porodici ubijenog Nedeljka. Prije svega, nije se radilo, kažu, samo o kladionici, već i kafe baru.

“Hvataju se sad za tu kladionicu. Pa, bilo je tu i civila, zna se da su oni bili meta”, kaže Alisa Lijer.

Stav Pravobranilaštva je da u ovom slučaju odštetu može da isplati samo onaj ko ju je prouzrokovao. Tačnije, Enes Omeragić, koji je nakon napada izvršio samoubistvo. Iz Ministarstva odbrane kažu da treba poštovati sudsku odluku, kakva god ona da bude.

“Što se tiče Ministarstva odbrane, mi stojimo na raspolaganju i jednoj i drugoj porodici, ali, isto tako, država bi trebalo da određenim rješenjima reguliše takve slučajeve, kako ne bi dolazili u ovu situaciju da to rješavaju preko sudova”, rekao je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Enes Omeragić je u krvavom pohodu u novembru 2015. ubio vojnike Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića. Nakon terorističkog napada, porodicama ubijenih je, tvrde iz Ministarstva, isplaćena jednokratna pomoć koju su prikupile njihove kolege.

Alisa Lijer tvrdi da ne može da ostvari ni prava za četvorogodišnju kćerku, zbog sporosti u radu nadležnh institucija.