Višegrad – Spomenik Mehmed Paši Sokoloviću koji je postavljen sinoć u ulici Druge Podrinjske Brigade i na kojem se očekuju još dodatnih radova oko samog prilaza i uređenja samog spomenika , biće otkriven u srijedu 28. juna u 16 časova , u okviru Vidovdanskih svečanosti i jubilarne Višegradske staze.


MEHMED PAŠA SOKOLOVIĆ -UKRATKO -BIOGRAFIJA

Mehmed-paša Sokolović poznat i kao Mehmed Visoki ( 1506 — Istanbul, 11. oktobar 1579), je bio osmanlijski državnik. Rođen je u selu Sokolovići kod današnjeg Ruda u srpskoj pravoslavnoj porodici, Mehmed je odveden u ranom dobu kao deo osmanskog deviršme sistema sakupljanja hrišćanskih dečaka koji će biti odgajani da služe kao janjičari.

Sokolović je poreklom Srbin iz Hercegovine. Rođen je kao Bajica Nenadić u selu Sokolovići blizu gradića Rudo. Otac mu se zvao Dimitrije, dok ime majke nije poznato – pominju se imena Dobrina, Anđelija ili Marija. Kao dečak školovao se u manastiru Mileševa. U „Danku u krvi” odveden u janjičare kada mu je bilo oko 15 godina. Školovan u Jedrenskom saraju gde ostaje 13 godina.

Mehmed-paša je podizao brojne zadužbine i vakufe širom Carstva. Po njegovom naređenju 1571. godine je izgrađen most preko Drine u Višegradu (opisan u delu „Na Drini ćuprija”, Iva Andrića ovenčanom Nobelovom nagradom). Podigao je još bar tri mosta u Bosni i Hercegovini i jedan u Crnoj Gori (Arslanagića most u Trebinju, most na ušću Žepe u Drinu, Kozju Ćupriju u Sarajevu i Vezirov most u Podgorici).

Autor: visegrad24.info /sr.wikipedia.org