Razbojništvo, hakiranje, pokušaj ubistva, krađa, dilanje narkotika, seksualno uznemiravanje maloljetnika, samo su neki od razloga zbog kojih je za sedam žena raspisana potjernica.

One se nalaze na listi Federalne uprave policije (FUP), a ukupno ima 124 potjernice.

Pokušaj ubistva

Najduže se traga za Majom Mujadžić iz Velike Kladuše, i to zbog posjedovanja droga. Policija bezuspješno za njom traga već sedam godina. Zbog istog djela FUP traga i za Šejlom Kajtezović iz Bihaća, koja, prema neslužbenim informacijama, živi u Francuskoj.

Za majkom i kćerkom Zoricom i Kristinom Vučan u julu 2016. godine FUP je raspisao potjernicu zbog sumnje da su hakirale livanjsku firmu i s računa skinule oko 50.000 maraka. Novac su prebacile na više svojih računa, a kako je prevara brzo otkrivena, pojedini računi su blokirani, ali su hakerice ipak uspjele ukrasti dio. Po nalogu Opštinskog suda u Orašju, zbog spolnog odnosa s djetetom i povezivanja djeteta s pornografijom traga se za Majdom Kurjak iz Vlasenice. Osim FUP-ove liste, za tri državljanke BiH traga i Interpol. Slobodanka Tošić, Borislavka Kovačević i Aldijana Dizdarević još su neuhvatljive. Mlada, opasna i za zakon neuhvatljiva Aldijana Dizdarević (30) iz Velike Kladuše osumnjičena je za pokušaj ubistva. Ona je u septembru 2011. u mjestu Kumarice kod Velike Kladuše iz ručno izrađene puške ispalila hitac u N. S. i teško ga ranila.

Prema posljednjim informacijama, Slobodanka Tošić nalazi se u Srbiji, a obzirom na to da ima srbijansko državljanstvo, što se navodi i u podacima Interpola, neće biti izručena u BiH. Bivša misica fotogeničnosti BiH i „Playboyeva“ zečica pobjegla je poslije presude. Ona je polovinom jula 2016. osuđena na dvije i po godinE zatvora zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 2006. u Istočnom Sarajevu.

Utaja poreza

Treća bh. državljanka na Interpolovoj listi je Borislavka Kovačević iz Kozarske Dubice. Ona je u julu 2013. u Sudu BiH osuđena na osam mJeseci zatvora zbog utaje poreza. U presudi je navedeno da je od februara 2006. do februara 2007. kao direktorica u jednoj firmi knjigovođi naredila da nepravilno prikaže promet robe te je na taj način izbjegnuto plaćanje PDV-a od 28.947 KM.

FUP traga i za Švicarkom

Na listi se našla i Marija Franciska Bišhof (Maria Franziska Bischof), državljanka Švicarske, zbog organiziranog kriminala, neovlaštene proizvodnje i prodaje opojnih droga.

Prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, FUP traga i za Vesnom Stojković iz Šapca, koja je s Fikretom Šaćirovićem u martu 2000. na Ilidži od I. S. otela novac, zlato i automobil.