Potrošnja krvi i krvnih komponenti u svim bolnicama u Republici Srpskoj povećana je zbog epidemiološke situacije, a najmanje zaliha je A i nulte krvne grupe, rekla je Veselka Ćejić, šef Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

“Povećana potrošnja krvi podrazumijeva da moramo imati stalan i redovan odziv davalaca krvi jer imamo sve više zahtjeva kliničara za koncentratima trombocita, koji se pripremaju samo iz svježe uzete krvi, čiji je rok upotrebe samo pet dana”, rekla je Ćejićeva.

Ona je pozvala sve zdrave građane RS da dođu u najbližu transfuziološku službu i time pomognu da se pripreme zalihe krvi za predstojeće praznike.

Prema njenim riječima, svaki dobrovoljni davalac je u ovoj situaciji dobrodošao u Zavod za transfuzijsku medicinu, bez obzira na krvnu grupu.

“U našoj populaciji je najzastupljenija krvna grupa A pozitivna, dok najmanju zastupljenost ima AB negativna krvna grupa, pa su najčešće tako i naše zalihe krvi popunjene srazmjerno prisutnosti određenih krvnih grupa u našoj populaciji”, objasnila je Ćejićeva.

Prema njenim riječima, pandemija virusa korona učinila je rad Zavoda izazovnijim i otežanim, dok se prikupljanje i obezbjeđivanje sigurne krvi za pacijente u bolnicama donekle promijenilo zbog dodatnih kriterijuma koji su uvedeni za dobrovoljne davaoce.

“Otkazane su mnoge akcije dobrovoljnog davanja krvi i generalno je bio smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi. S druge strane, mnoge operacije u bolnicama su odgađane i otkazivane, tako da su i potrebe za krvlju bile nešto smanjene u odnosu na prethodne godine”, rekla je Ćejićeva.

Ona je dodala da Zavod uspijeva da obezbijedi potrebne količine krvi i krvnih komponenti iako je odziv dobrovoljnih davalaca smanjen tokom 2020. godine.

“Uprkos tome, davaoci su se odazivali redovno i kontinuirano i mi smo, zahvaljujući njima, mogli da obezbijedimo dovoljne zalihe krvi za sve pacijente u Srpskoj. Tome su posebno doprinijeli naši vjerni aktivi dobrovoljnih davalaca krvi, kao što su Ministarstvo unutraših poslova Srpske, Oružane snage BiH, aktivi Crvenog krsta širom Republike Srpske, srednjoškolci i drugi”, naglasila je Ćejićeva.

Ona je podsjetila da se krv može dati u svim transfuziološkim službama u Republici Srpskoj, koje se nalaze u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Gradišci, Prijedoru, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči, Trebinju i Nevesinju.

Nezavisne