Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je izvršnim vlastima da što pre ratifikuju odluku o priznanju samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike. On je sa liderima LNR i DNR potpisao odgovarajuće dokumente.

Iako je već bilo poznato da će Rusija priznati separatističke države u Donbasu, svet je ipak čekao obraćanje ruskog predsednika.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Pristupanje Ukrajine NATO-u je direktna pretnja bezbednosti Rusije, rekao je Putin. On je dodao da ulazak Ukrajine u NATO ne odmah, već nešto kasnije, ne menja ništa za Rusiju.

„Znamo stav Sjedinjenih Američkih Država – da borbe na istoku Ukrajine ne isključuju ulazak u NATO. Iznova pokušavaju da nas ubede da je NATO čisto odbrambeni savez.

Ponovo nam predlažu da im verujemo na reč, ali mi dobro znamo kolika je prava cena takvih reči“, rekao je Putin.

Kontrolni sistemi ukrajinskih Oružanih snaga već su direktno integrisani u NATO, Alijansa je počela da osvaja teritoriju Ukrajine, dodao je Putin.

„To znači da se komandovanje ukrajinskim Oružanim snagama, čak i pojedinačnim odredima i jedinicama, može direktno vršiti iz sedišta NATO-a. SAD i NATO počeli su besramno da razvijaju teritoriju Ukrajine kao potencijalno ratište“, istakao je on.

Putin je rekao i da Zapad šalje u Ukrajinu oružje bez pauze, dok strani instruktori rukovode celokupnom situacijom na terenu. „Komandovanje ukrajinskom vojskom moguće je sprovoditi direktno iz štabova NATO“, naglasio je.

Govoreći o planovima po pitanju nuklearnog oružja u Ukrajini, Putin je rekao da bi to kardinalno promenilo situaciju u svetu, samim tim Rusija bi bila prinuđena da odreaguje.

Takođe je rekao i da bi Kijev mogao daleko lakše da napravi nuklearno oružje nego neke druge zemlje, a posebno zbog tehnološke podrške iz inostranstva.

Inače, Putin je svoj govor počeo od istorijskih činjenica rekavši da je savremena Ukrajina u potpunosti stvorena od strane Rusije i to na račun otcepljenja dela ruskih istorijskih teritorija bez pitanja ruskih građana.

Takođe je rekao i da je Ukrajina za Rusiju ne samo „susedna zemlja“, već deo njene istorije u kojoj žive njeni prijatelji, kolege, rodbina i bliski ljudi.

Kazao je i da je Vladimir Iljič Lenjin praktično autor i arhitekta Ukrajine budući da je ona nastala kao rezultat politike boljševizma.

„Ukrajinu i dalje možemo da zovemo Ukrajinom Vladimira Iljiča Lenjina. Rusija je spremna da pokaže Ukrajini šta znači prava dekomunizacija“, naveo je ruski predsednik.

Govoreći o dugu koji je imao Sovjetski Savez, Putin je rekao da je Rusija ceo dug samostalno otplatila, uključujući i ukrajinski, iako je bilo dogovoreno da sve republike doprinesu otplati duga proporcionalno njihovim ekonomskim potencijalom.

Korupcija u Ukrajini je uništila ukrajinsku državnost, što su i iskoristili nacionalisti 2014. godine uz pomoć podrške Zapada, rekao je Putin. Dodao je i da je Ukrajina rasturena i da je zbog toga pogođena veoma opasnom eknoomskom krizom.

“Ukrajina nikada nije imala svoju istinitu državnost, ona je samo kopirala model”, naveo je.

„Ukrajinske vlasti, hoću ovo da naglasimi, od prvih koraka krenuli su sa negiranjem svega, što je postalo osnov njene državnosti. Negiranjem svega što nas je spajalo. Pokušavali su da menjaju svest građana, istorijsko sećanje miliona ljudi, celih generacija koje žive u Ukrajini“, kazao je.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da ima u vidu da uskoro potpiše dekret o Donbasu, saopštio je Kremlj.