PODGORRICA – U drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori naći će se aktuelni predsjednik te države i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i jedan od lidera pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović, pokazuju preliminarni rezultati CeMI-a.

Pravo glasa je iskoristilo 63,6 posto građana Crne Gore. Milo Đukanović je prema posljednjim rezultatima, na osnovu 84 posto obrađenog uzorka, dobio podršku 35,4 posto građana Crne Gore, a Jakov Milatović 29,2.

Trećeplasirani je bio lider Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić (19,10 posto), a četvrtoplasirani je lider Demokrata Aleksa Bečić (11 posto).

Preostala tri kandidata Draginja Vuksanović – Stanković (SDP), Goran Danilović (Ujedinjena CG) i Jovan Jodžir Radulović su imala jednocifren procenat glasova.

Drugi krug izbora će se održati za dvije sedmice, tačnije 2. aprila. Na osnovu 33,5 odsto obrađenih glasova u Crnoj Gori, aktuelni predsjednik Milo Đukanović vodi sa 36,20 u odnosu na protivkandidate Milatovića i Mandića koji imaju 23,90 odnosno 23,40.

Po prvim rezultatima CEMI, na uzorku od 34 odsto obrađenog materijala:

Đukanović ima 36,20 odsto.

Milatović 23,90 odsto,

Mandić 23.40 odsto.

Bečić 11,90 odsto.

Stanković-Vuksanović 2,60 odsto

Danilović 1,30 odsto.

Radulović 0,70 odsto.

Predstavnica CEMI Ana Nenezić kazala je da su u pitanju preliminarne procjene a ne nikako konačni rezultati. Ona je kazala da javnost sada ima uvid u prve procjene.

Prema podacimma CDT izlaznost do 19.00 časova bila je 60,6 odsto, a CEMI je saopštio da je glasalo 60,5 odsto biračkog tijela.

U birački spisak je upisano 542.154 građana s pravom glasa.

Kandidati su bili – aktuelni šef države i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, lider Nove srpske demokratije, kandidata liste Za budućnost Crne Gore, odnosno Demokratskog fronta Andrija Mandić, kandidat Demokrata Alekse Bečića i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Na izborima su učestvovali i kandidati Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Jodžir Radulović.

Đukanović je prvi put predsjednički kandidat stranke koja je od 30. avgusta 2020, prvi put od njenog osnivanja, u opoziciji.
Ukoliko na današnjim izborima nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova građana izašlih na izbore, 2. aprila biće održan drugi izborni krug.

U drugom izbornom krugu nadmetaće se dva kandidata koja budu imala najviše dobijenih glasova u prvom krugu.

Mandat predsjednika Crne Gore traje pet godina, a do sada su svi predsjednici bili iz DPS-a.