U subotu pretežno oblačno vrijeme, u drugoj polovini dana lokalno je moguća veoma slaba kiša na jugu i istoku Hercegovine i jugoistoku Bosne gdje će na planinama padati slab snijeg. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana u većem dijelu Bosne smanjenje oblačnosti. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -8 i -3°C, na jugu zemlje od -2 do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu do 9°C.

biometeoroloŠka prognoza
Uz nešto povoljnije biometeorološke prilike hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje. Moguće je duže zadržavanje naoblake i slabije padavine u cijeloj zemlji, što će uzrokovati povremeno jačanje tegoba kod osjetljivih osoba. Obzirom da će posvuda biti hladno, u Hercegovini uz umjerenu buru, poželjno je posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju.

Većina putnih pravaca u RS je prohodna vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, a u višim predjelima i preko planinskih prevoja vozače upozoravamo na ugažen snijeg i poledicu na kolovozu.Izdvajamo putne pravce Karanovac-Kneževo-Ugar, Kotor Varoš-Teslić, preko prevoja Borja, Bijaljina-Tuzla, preko prevoja Banj Brdo, Tuzla-Karakaj, preko Crnog Vrha, Vlasenica-Han Pijesak, preko prevoja Han Pogled, Podromanija-Ljubogošta, preko Romaniije, Pale-Jahorina, Sarajevo-Foča, preko prevoja Rogoj, Foča-Gacko, preko prevoja Čemerno.

Na regionalnom putu R-433 Ulog-Klanci, preko prevoja Morine, saobraćaj je zbog visokih sniježnih smetova u potpunosti obustavljen.Na putnom pracu Dobro Polje-Miljevina vozače upozoravmo na česta obrušavanja sniježnih lavina na kolovoz.Vozačima savjetujemo maksimalno opreznu i sporiju vožnju, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Stanje na putevima

Zbog izlijevanja rijeke Save u mjestima Gašnica i Bistrica, na mag. putu M-14.1 Gradiška-Kozarska Dubica, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila.

Na dionici mag. puta M-14 Prijedor -Novi Grad u mjestu Dragotinja, došlo je do oštećenja lijeve saobraćajne trake iz pravca Prijedora. Mjesto je propisno obilježeno dodatnom signalizacijom.

Obzirom da postoji mogućnost ugrožavanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase, na dionici magistralnog puta M-14.1 Brod – Velika Brusnica, na odbrandbenom nasipu rijeke Save.Na regionalnom putu R-475a Karan – Novi Grad, u mjestu Rakovac, saobraćaj je, zbog aktiviranog klizišta, potpuno obustavljen.

Na dionici regionalnog puta R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Izvršena je privremena sanacija popravke na pločastom propustu regionalnog puta R-477 a Moštanica-Kozarska Dubica, u km 13+750, u mjestu Božići, saobraćaj se sada odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom za sve kategorije vozila.

Na regionalnom putu Kifino Selo-Ulog-Klanci preko prevoja Morine obustavljen je saobraćaj zbog sniježnih smetova.

Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina. Izdvajamo putne pravce Karanovac – Kneževo – Ugar, Karanovac – Crna Rijeka – Mrkonjić Grad, Sarajevo – Foča, Foča -Šćepan Polje, Foča-Gacko, Zvornik – Konjević Polje, Karakaj – Caparde, Višegrad – Ustiprača -Rogatica i Višegrad – Brodar – Rudo. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme. Na putevima gdje su u toku radovi postavljena je privremena saobraćajana signalizacija čije je poštovanje obavezno.