Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević organizovao je danas prijem za članove „Gradskog udruženja bivših logoraša Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka“ iz Banja Luke.

„Veoma emotivan susret, mnogo tužnih priča iz tog perioda, za neke prvi put čujem, a biće nam zadovoljstvo da opet ugostimo ljude koji su mnogo propatili za vrijeme Drugog svjetskog rata“, rekao je Đurević.

On je napomenuo da će članovi ovog Udruženja boraviti u Višegradu tri dana, te da će sutra posjetiti i Stari Brod.

Predsjednik Udruženja Dobrila Kukolj, koja je preživjela logor Jasenovac, istakla je da treći put dolaze u Višegrad kako bi odali pomen žrtavama nemislosrdnog stradanja u Starom Brodu od strane ustaša, Italijana i Nijemaca.

„Posebno nas je dotakla priča o stradanju 300 djevojaka koje su skočile u hladnu Drinu kako ne bi došle u ruke zlikovcima“, navela je Kukoljeva.

Ona je rekla da utjehu nalazi u Udruženju pričajući sa ostalim članovima o događajima iz tog perioda, te dodala da je posebno raduje što je Udruženje prošireno njihovim potomcima i poštovaocima njihovog rada.

Ona je navela da je im je Višegrad posebno drago mjesto i naglasila da je stradanje srpskog naroda u Starom Brodu priča o kojoj treba da se govori i ne smije ćutati.

„Ovaj dan će nam ostati u lijepom sjećanju, prenijećemo utiske našim članovima kad se vratimo u Banja Luku, a vjerujem da će i njima biti drago da čuju o tome i da dođu u Višegrad“, kazala je Kukoljeva.

Protojerej – stavrofor Dragan Vukotić rekao je da ga raduje rad, trud i zalaganje članova Udruženja, koji su uključili svoje potomke i mlade, kako njihovo stradanje i stradanje srpskog naroda ne bi bilo zaboravljeno.

„Raduje i činjenica da su u tom trenutku postojali ljudi kao što je Dijana Budisavljević i porodice koje su ih primile, jer zahvaljujući njima oni su ostali živi, posvjedočili o svemu što se dešavalo, a imati takav elan i volju u poznim godinama da nastave priču o svemu ovome i da saznamo šta se sve dešavalo, je zaista fascinantno“, naveo je Vukotić.