Osim tužilaca, i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upućeni su danas na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, saznaje Klix.ba. Pripadnici SIPA-e postupaju po nalogu Tužilaštva Kantona .
Već smo objavili da su predstavnici Tužilaštva KS ušli danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Postupajući tužioci u ovom predmetu su Mladen Vukojičić i Meliha Dugalija.

Ova akcija je pokrenuta nakon pisma ljekara koje se pojavilo u javnosti, a u se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u s akcentom na respiratore koje je nabavila “Srebrena malina” koji se koriste u jedinicama intenzivne njege, a koji navodno nisu adekvatni za to.Također saznajemo da je na KCUS-u i Tužilaštva Džermin Pašić koji radi na predmetu “Respiratori”, a u već traje suđenje na Sudu , te u je glavni osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić. Tu je i istražitelj državnog tužilaštva Mirza Jamaković.

Ranije danas glavna tužiteljica Tužiteljstva , Gordana Tadić, sa saradnicima, sastala se se glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužiteljstva Kantona , Sabinom Sarajlijom i njenom zamjenicom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko , povezanih sa respiratorima i liječnjem Covid-19 pacijenata na KCUS-u, kao i daljim aktivnostima tužiteljskih i pravosudnih institucija.

Zanimljivo je da je danas otkriveno da još jedan predmet u Tužilaštvu kada je riječ o spornim respiratorima, a koji se tiče “pomoći počinitelju poslije počinjenog krivičnog djela”.”S obzirom da Tužiteljstvo od ranije postupa u predmetu, koji je otvoren prije podizanja optužnice u predmetu Novalić i dr., a koji se odnosi na pomoć počinitelju poslije počinjenog krivičnog djela od strane više osoba, Tužiteljstvo je poduzimalo radnje i nastavlja rad u tom predmetu”, rečeno je danas iz državnog tužilaštva.

S druge strane, Tužilaštvo Kantona je, na temelju medijskih objava, u skladu sa svojom nadležnošću formiralo predmet koji se odnosi na pismo ljekara sa KCUS-a o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata na KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u će postupati u narednom periodu.

Ukupno su na KCUS-u tri tužioca, dva istražitelja i dva inspektora.

Klix

Vezane objave