Booking.com

Film o bivšem predsedniku Urugvaja, Hozeu Pepeu Muhiki, donosi priču o skromnom čoveku koji postaje predsednik zemlje, držeći se strogo svojih uverenja, a istovremeno prihvatajući promene.

Snimanje filma je trajalo dve godine, od 2013. do 2015, kada se završio Muhikin mandat. Kroz seriju razgovora, Kusturica i Muhika diskutuju o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru. Na nežan i topao način, Kusturica prikazuje Muhiku u svakodnevnim poslovima u bašti, kao i razgovorima o bitnim trenucima svoje prošlosti. Muhikina ideologija jednako se ogleda u njegovim političkim stavovima, kao i u njegovom skromnom načinu života.

Muhika je svoju platu poklanjao u dobrotvorne svrhe i živeo u ubeđenju da kada ti većina pokloni vlast, moraš da živiš kao većina, a ne elita. Počeo je kao gerilski borac, pljačkao je banke, borio se protiv fašista, i proveo je 13 u zatvoru gde se posvetio učenju. Bio je ministar poljoprivrede, zatim premijer, i na kraju 40. predsednik Urugvaja, verovatno i najvoljeniji predsednik jedne zemlje u savremenoj istoriji.

Glumci: Eleuterio Fernández Huidobro, Emir Kusturica, José (‘Pepe’) Mujica Cordano, Lucia Topolansky Saavedra, Mauricio Rosencof
Režiser:
Žanr: Biography
Premijera: 12. May 2019.
Termin: Andrićgrad 20:00h | Foča 19:00h
Bioskop: BIOSKOP ANDRIĆGRAD , BIOSKOP FOČA

Vezane objave