Na području šest opština u nadležnosti Policijske uprave Foča u oktobru je u odnosu na isti mjesec prošle godine došlo do povećanja broja krivičnih djela i slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Zabilježen je i blagi porast saobraćajnih nezgoda, rečeno je na konferenciji za novinare ove Uprave.

Evidentirano je 36 krivičnih djela, za 16 više nego u istom periodu lani. Policija je zadržala visok procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih dijela koji iznosi oko 92 odsto.Među počinjenim krivičnim djelima najviše ih je iz oblasti opšteg kriminaliteta 26, potom sedam iz oblasti privrednog kriminaliteta i dva iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Registrovano je i jedno krivično djelo iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

-Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu dostavljen je izvještaj protiv lica čiji su inicijali A.O. iz Višegrada zbog sumnje da je počinilo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga. Prilikom pretresa automobila kojim je navedeno lice upravljalo pronađen je 141 gram sintetičke opojne droge spid i oko 0,60 grama marihuana-rekao je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović.

Javni red i mir narušen je 12 puta, dok je evidentirano 16 prekršaja iz ove oblasti.-Prošle godine u oktobru je bilo 10 narušavanja i 13 prekršaja. Iz ove oblasti stanje je u potpunosti pod kontrolom, jer se radi o neznatnom porastu. Najviše je bilo prekršaja koji su se odnosili na svađu i nepristojno ponašanje, te ometanje državnih organa i drugih pravnih lica-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

Govoreći o prekršajima iz oblasti zloupotrebe droga, Krunić je naveo da su u oktobru zabilježena dva slučaja – po jedan u Novom Goraždu i Foči.

-Kod jednog lica u Novom Goraždu policijski službenici pronašli su dva grama opojne droge spid, dok je u Foči kod jednog lica pronađeno osam grama marihuane-rekao je Krunić.

Neprilagođena brzina i dalje je glavni uzrok saobraćajnih nezgoda, kojih je u oktobru bilo 29, u odnosu na prošlogodišnjih 26. Po dvije osobe zadobile su lakše i teže tjelesne povrede, dok je u ostalim slučajevima zabilježena samo materijalna šteta.

-Iz saobraćaja je isključeno ukupno 17 motornih vozila, od čega pet zbog tehničke neispravnosti. Isključeno je i 27 vozača, 22 zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola i jedan zbog odbijanja da se podvrgne testiranju na prisustvo opojnih droga i psihoaktivnih supstanci u organizmu-rekao je Krunić.

Bezbjednosna situacija na području PU Foča ocijenjena je kao zadovoljavajuća.

Izvor: Radio Foča