Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji se odnosi na internet, medije, knjige, audiovizuelne servise, kinematografiju i reklame.
U skladu sa osnovnim zakonom se Å”iri broj zabranjenih informacija koje se mogu plasirati deci, kao Å”to su propaganda i demonstracija netradicionalnih seksualnih odnosa i (ili) koje ukazuju na prednost tih odnosa, kao i informacija koje mogu izazvati želju dece da promene pol. Uvodi se nova podela pojmova kako bi se razjasnila značenja ā€ždemonstracijaā€œ i ā€žpropagandaā€œ.
Uvodi se obavezna pretplata i dodatna tehnička sredstva za zaÅ”titu pristupa u televizijskom i radijskom sadržaju, koji je zabranjen za decu, kao i određivanje uzrasta u reklamnim materijalima tog sadržaja.
Osim toga, Å”ire se zahtevi prema reklamama, koje ne sme da sadrži informaciju koja demonstrira netradicionalne seksualne odnose ili ukazuju na prednost tih odnosa.Zakonom se zabranjuje propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa ili ukazuje na prednost tih odnosa, između ostalog propaganda pedofilije među Rusima, kako među odraslim tako i među nepunoletnim građanima.