Novac

BANjALUKA – Radnici u Srpskoj znaće da odgovore na odluku Vlade da poveća najnižu platu za svega 50 maraka, poručila je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić na konferenciji za novinare nakon što je Vlada Srpske donijela odluku da najniža plata za ovu godinu iznosi 700 maraka.

Naglasila je da su poslodavci u prošloj godini prijavili dobit u iznosu od tri milijarde neto i uplatili poreze na tu ostvareni dobit.

– Vlada Republike Srpske je iz budžeta uposljednje četiri godine izdvojila više od milijardu maraka čistog niovca i poslala na adresu značajnog broja privrednika u Srpskoj za njihovo bogaćenje – kazala je Mišićeva.

Naglasila je da su i u prvoj i drugoj situaciji doprinos dali radnici RS.

– Oni su za svoj predan rad dobili ovo ošto su dobili od Vlade. Radnici Srpske znaće da odgovore na ovakvu odluku. Posljedice ovakve odluke pripadaju onima koji su je donijeli, a to su poslodavcima i Vlada RS – poručila je Mišićeva.

Višković: Na minimalac ide i minuli rad

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će najniža plata za ovu godinu biti 700 KM i da je o tome Vlada danas donijela odluku.

Višković je podsjetio da se jedino u Republici Srpskoj na najnižu platu računa i minuli rad.

– Neko ko ima 20 godina radnog staža on ima još i 10 odsto na minuli rad tako da će se ta najniža plata kretati u rasponu od 700 KM do skoro 800 KM za one koji imaju više od 30 godina radnog staža – rekao je Višković.

On je naglasio da je u Srpskoj najniža plata veća nego u Federaciji BiH za 110 KM, navodeći podatak da je neto najniža plata u drugom entitetu za 2023. godinu 590 KM.

– Mi smo tu platu imali 1. januara 2022. godine i kada uporedite period od 1. januara 2022. godine sa najnižom platom za 2023. godinu onda imate povećanje najniže plate u Srpskoj za 18,6 odsto. To je značajno povećanje nego što je prosječna inflacija u Srpskoj zabilježena u 2022. godini – rekao je Višković.

On je dodao da je Vlada odluku o iznosu najniže plate donijela cijeneći poziciju poslodavaca Srpske, zahtjeve Saveza sindikata Srpske i analizu svih ekonomskih pokazatelja za 2022. godinu.

Premijer se nada da će to zadovoljiti i jednu i drugu stranu u Republici Srpskoj, kao i radnike.

– Morali smo povesti računa i o poslodavcima koji rade u nisko akumulativnim granama. Nismo ih smjeli ovog momenta opteretiti sa značajno većom najnižom platom kako ne bismo ugrozili njihovo poslovanje i došli u poziciju da u Srpskoj zbog značajnog rasta najniže plate dovedemo određene poslodavce da ne mogu funkcionisati – rekao je Višković.

On je dodao da su Ministarstvo finansija i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske prezentovali ekonomske pokazatelje prema kojima je Vlada donijela odluku o najnižoj plati za ovu godinu.