20101105171312

Milan Dragić (47), mještanin sela Radomirovac, kod Novog Grada, umalo nije pao u nesvijest kada je čuo sudsku presudu po kojoj mora da plati 28.450 KM odštete gazdama pilane u kojoj je radeći ostao bez ruke.
On navodi da je banjalučki Okružni sud donio pravosnažnu i izvršnu presudu po kojoj je dužan da na ime sudskih troškova i odštete isplati pomenuti iznos vlasnicima pilane u Radomirovcu, braći Savi i Slobodanu Stjepanović, a pošto nema , sudski izvršioci doći će za koji dan da mu plijene i “ono malo sirotinje što ima”.

“Tako je ispalo da moram da platim odštetu svojim gazdama kod kojih sam radio i postao bogalj. Kao invalid bez lijeve ruke, koja mi je u banjalučkoj bolnici amputirana do lakta, ne mogu da prehranim ni sebe, a kamoli dvoje djece i suprugu Borku”, govori ogorčeni Dragić.

Sve se desilo, navodi, 17. februara 2004. godine, kada je radeći u pilani doživio nesreću jer mu je traka transportera zakačila lijevu ruku do lakta.

“Preživio sam, , na svoju nesreću. Kod braće Stjepanović u pilani u Radomirovcu nisam bio prijavljen niti osiguran. Priznajem, radio sam na crno dnevno i po 16 sati kako prehranio porodicu. Kada se nesreća dogodila, Stjepanovići su me odvezli do Doma zdravlja u Novom Gradu, a zatim sam kolima Hitne pomoći prevezen za Banjaluku”, priča Dragić.

U bolničkoj postelji je ostao punih sedam mjeseci.

“Niko moju nesreću u pilani nije prijavio ni policiji u namjeri da se sve zataška. Kada sam konačno izašao iz bolnice kao invalid bez ruke, potražio sam Stjepanoviće. Tražio sam da se dogovorimo i očekivao sam da će mi kao čovjeku koji je nastradao u njihovom preduzeću pomoći. Mogli su me tada zaposliti bar na mjestu portira, ali nisu. Tada sam odlučio da ih tužim Sudu”, govori Dragić.

Kaže da je presudom Osnovnog suda u Novom Gradu od Stjepanovića dobio 600 maraka odštete i 60 maraka penzije, te još nekih prinadležnosti.

“To skupa iznosi oko 4.000 maraka. Toliko je za Sud vrijedila moja nesreća. Angažovao sam i advokata iz Banjaluke koji se na tu presudu žalio Okružnom sudu u Banjaluci, koji je obnovio proces i donio novu presudu po kojoj je trebalo da mi Stjepanovići za oštetu isplate 12.500 maraka. Na ruke sam primao 9.500, jer sam imao i sudskih troškova i morao sam isplatiti svog advokata”, govori Dragić.

U međuvremenu su se na tu presudu Vrhovnom sudu RS žalili Stjepanovići, a naložena je i revizija cijelog postupka.

“Kada me advokat pozvao na sedmo i posljednje ročište i kada su mi pročitali presudu, umalo nisam pao u nesvijest. Sud je, navodno, izvođenjem sudskih vještaka na lice mjesta gdje se dogodila nesreća ustanovio da sam ja namjerno izazvao nesreću zbog koje sam postao invalid. Tako sam dužan da Stjepanovićima sada isplatim 28.450 maraka”, govori Dragić.

Jedan od vlasnika pilane Savo Stjepanović pobija sve optužbe koje je na njegov i račun njegovog brata izgovorio Dragić.

“On je tog dana kada se dogodila nesreća postavljao sortirni sto za zanatliju iz Novog Grada i to ne po našem nalogu. Taj posao odradio je samovoljno. Ni njemu samom, pa ni nama nije jasno kako se dogodio incident. Ono što je tačno je da Dragić nije bio radnik naše firme i da je u trenutku nesreće radio za drugog čovjeka i po njegovom nalogu”, istakao je Stjepanović.

On je naveo da je Okružni sud u Banjaluci po nalogu revizije cijelog sudskog postupka iz Vrhovnog suda RS utvrdio “neosporne činjenice sudskim vještačenjem te presudio u korist vlasnika”.

Stjepanović tvrdi da je pilana u Radomirovcu firma sa rejtingom, koja ima 30 zaposlenih radnika, prijavljenih i osiguranih.

U presudi banjalučkog Okružnog suda, između ostalog, stoji da je “Milan Dragić doprinio nastanku štete, odnosno do nje je došlo isključivo njegovom radnjom zbog koje je došlo do samopovređivanja, a koju tuženi, vlasnici pilane, nisu mogli predvidjeti i čije posljedice nisu mogli izbjeći i otkloniti”.

Mještani prijete blokadama
Sudskim epilogom su ogorčene i komšije Milana Dragića. Tako Željko Jelisavac rukovodi akcijom u kojoj mještani šest sela iz okoline Novog Grada prikupljaju novac za Dragića. Mještani tvrde da neće dozvoliti pljenidbu njegove imovine.

“Namjera nam je da već u ponedjeljak blokiramo rad Osnovnog suda u Novom Gradu i ne dozvolimo da sudski izvršioci plijene imovinu našeg komšije. Blokiraćemo i saobraćajnice i magistralni put Novi Grad – . Sada nas je već na popisu protesta i više od 500. Biće nas još, i ako ne bude pravde na domaćim sudovima, mještani Radomirovca će žalbu uputiti i Međunarodnom sudu u Strazburu”, govori Željko Jelisavac.

Porodica u strahu
Supruga Borka Dragić, koja je i sama invalid jer je u prošlom ratu ostala bez oka, iako ne zna šta sada da rade, kaže da se pomirila sa sudbinom i da je najvažnije da joj je suprug ostao živ. Sa djecom, navodi, strahuje kako će možda ostati bez kuće i kućišta. Dragići kažu da jedva preživljavaju uz nadnice na kojima su i djeca angažovana.

(Nezavisne)

Vezane objave