58635290

U fokusu Interpolove kampanje #WashYourCyberHands koju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podržava sa ciljem podizanja svijesti građana o potencijelnim opasnostima i prepoznavanju sajber napada u vezi sa izbijanjem pandemije COVID-19, jeste ransomware (tzv. softver za ucjenjivanje).

Bolnice, medicinski centri i javne ustanove nalaze se na meti sajber kriminalaca koji napadaju softverom ransomware, jer su ustanove okupirane zdravstvenom krizom i ne mogu da priušte da budu izvan svojih sistema, a kriminalci vjeruju da će im se vjerovatno platiti otkupnina.

Softver randsomware može ući u njihove sisteme putem e-pošte koja sadrži zaražene veze ili priloge, kompromitovane podatke o zaposlenima ili može ući korišćenjem ranjivosti u sistemu.

Ransomware je malware (zloćudni računarski program) koji zaključa vaš računar i mobilne uređaje i kriptuje vaše elektronske datotke. Ako se to dogodi, vaši podaci su nedostupni ako ne platite otkupninu.

Nema granacije da će vam podaci biti dekriptovani, te je naš savjet da ovu otkupninu ne plaćate. Na internet stranici www.nomoreransom.org mogu se pronaći ključevi za otključavanje nekih verzija randsomware softvera.

Nažalost, čest slučaj u svijetu je da kad ransomware stigne na uređaj korisnika, taj korisnik može vrlo malo napraviti ukoliko nemate unaprijed sačuvane podatke ili sigurnosni softver.

Preporuka za sve građane je da naprave sigurnosnu kopiju svih važnih datoteka i da ih čuvaju nezavisno od sistema (npr. u cloud ,, oblaku“, na vanjskom disku), da na računaru i mobilnim uređajima instalirate najnoviji antivirusni softver, obezbijedite gejtvej (mrežne prolaze) u e-pošti da biste spriječili prijetnje putem neželjene pošte, osigurajte nedostatke/ ranjivosti administracije sistema koje napadači mogu zloupotrijebiti, onemogućite treću ili zastarjelu komponentu koja bi se mogla koristiti kao ulazna tačka; preuzmite mobilne aplikacije ili bilo koji drugi softver samo sa pouzdanih platformi i obavljajte redovne zdravstvene pretrage na računaru ili mobilnim uređajima.

Ako verujete da ste žrtva zločina, obavijestite nadležnu policijsku stanicu ili Odjeljenje za visoko tehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske na imejl [email protected]