FOČA – U fočanskoj Prijekoj čaršiji otvorena je rekonstruisana gradska pijaca.

Rekonstrukciju pijace zajedno su finansirali opština Foča sa 70.000 i švajcarski “Karitas” sa 20.000 KM u okviru projekta “Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornjodrinske regije”, a opština je izdvojila i dodatnih 30.000 za tezge i prateću infrastrukturu.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Na starom fočanskom trgu, odnosno pazarištu, gdje se vijekovima razmjenjuju i prodaju razna dobra, obnovljene su betonske nadstrešnice, stepeništa i čitav plato, koji je urađen posebnom tehnikom štampanog betona.

Sve to je pijaci dalo dosta ljepši izgled, a u skladu sa režimom zaštite kulturno-istorijskih spomenika, s obzirom da je dio ambijentalne cjeline zaštićene Prijeke čaršije.

Zamijenjene su i tezge, riješen je problem odvodnje oborinskih voda, saniran je prilazni trotoar i izmješteno i uređeno mjesto za kontejnere.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da Foča kao turističko mjesto zaslužuje da ima uređenu gradsku pijacu, te da opština želi da uveže poljoprivredne proizvođače sa rafting turizmom i da stari dio grada bljesne u najboljem svjetlu.

“Ovaj dio grada je pod zaštitom države i morali smo da uskladimo rekonstrukciju, odnosno sanaciju pijace u gabaritima koje dozvoljavaju mjere zaštite. U narednim koracima uradićemo toaletni prostor i još neke stvari koje nedostaju”, rekao je Vukadinović, zahvalivši “Karitasu” za finansijsku podršku.

Zamjenik direktora “Karitasa” Švajcarske u BiH Zlatan Savić kaže da su u ovoj organizaciji prezadovoljni kako je urađena pijaca.

“Urađeno je više i bolje nego što smo očekivali. Rekonstrukcija pijace je inicirana i većinski finansirana od strane opštine Foča, a `Karitas` je samo učestvovao u sklopu našeg projekta koji već zadnje tri godine sprovodimo na području ove opštine”, rekao je Savić.

Radove je izvodilo fočansko preduzeće “Tehnogradnja”, čiji direktor i vlasnik Savo Milovanović kaže da je posebno zadovoljan što se odustalo od varijante postavljanja betonskih ploča i što su se odlučili za štampani beton, što nije uobičajeno u Foči.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu mnoge površine, umjesto betona ili ploča, raditi štampanim betonom. Najbitnije je da su kupci i prodavci zadovoljni, to je bio osnovni cilj i izvođača i investitora”, rekao je Milovanović.

Prodavac povrća Nisad Gabela iz Goražda kaže da je pijaca sada dosta ljepša.

“Svjetlija je podloga, krovovi urađeni, neće kisnuti, dobro je. Ovo je prvi put da je pijaca urađena kako treba za ovo godina koliko ja dolazim, a ja sam ovdje već nekih 19 godina”, rekao je Gabela.

Momirka Marić iz Foče, koja prodaje domaće povrće i prerađevine od povrća i šumskog voća, rekla je da je pijaca divna.

“Do sada se ništa nije uređivalo, ovo je prvi put, a dobro bi bilo da se uradi još i mokri čvor”, rekla je Marićeva.

Uz stari trg, u Foči je u toku i obnova glavnog gradskog Trga kralja Petra, te uređenje i popločavanje platoa ispred Hrama Svetog Save.