ВИШЕГРАД, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић уприличио је данас пријем за амбасадора БиХ у Јапану Синишу Берјана и представнике Универзитета из Јапана, који су током посјете разговарали о сарадњи Вишеграда и будућих студената туризма из Јапана.

REKTOR Univerziteta Okajama iz Japana Čihiro Ito, koji je danas boravio u posjeti Višegradu, izrazio je želju da studenti iz Japana posjete ovaj grad na Drini i upoznaju kulturu i turističke potencijale.– Naš Univerzitet je jedini državni univerzitet u Japanu koji ima studije turizma, tako da je uspostavljena saradnja sa Univerzitetom iz Istočnog Sarajeva, koji planira studij turizma u Višegradu. Naša želja je da studenti iz Japana kroz razmjenu studenata dođu u Istočno Sarajevo i Višegrad i upoznaju kulturu i turističke potencijale – istakao je Ito. REKTOR Univerziteta Okajama iz Japana Čihiro Ito, koji je danas boravio u posjeti Višegradu, izrazio je želju da studenti iz Japana posjete ovaj grad na Drini i upoznaju kulturu i turističke potencijale.

Nakon prijema kod načelnika opštine Mladena Đurevića, Ito je istakao da je Višegrad veoma lijep grad i da je oduševljen prirodom i sadržajima, kao i da ova posjeta treba da pokrene saradnju između Univerziteta u Japanu i Istočnom Sarajevu.On je naglasio da su prijatelji iz Japana nagovijestili načelniku da će u Višegrad dovesti studente, jer su fascinirani arhitekturom i svim ostalim što mogu vidjeti u Višegradu.

Sa predstavnicima japanskog Univerziteta bio je i ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan koji je rekao da su prijatelji iz Japana nagovijestili načelniku da će u Višegrad dovesti studente, jer su fascinirani arhitekturom i svim ostalim što se može vidjeti u tom gradu.On je ponovio da je ovo jedini državni univerzitet u Japanu, koji ima studij za turizam, da organizuju čuveni japanski, svjetski filmski festival i da je to poveznica sa opštinom Višegrad.– Univerzitet u Istočnom Sarajevu je potpisao sporazum o saradnji sa Univerzitetom iz Japana i u skorijoj budućnosti će doći do razmjene studenata i profesora – istakao je Berjan.

Načelnik Đurević rekao je da očekuju saradnju u budućem periodu.

– Višegrad je interesantan po svemu što može da pruži, a odnosi se na turizam – istakao je Đurević.