će u junu 2022. godine završiti izgradnju obalske baze za nuklearne bespilotne podvodne aparate „Posejdon“, poznate kao „ sudnjeg dana“, piše portal „Izvestija“, pozivajući se na projektni zadatak.

Kako se navodi, baza je predviđena za skladištenje i održavanje „novog strateškog oružja za obuzdavanje“. Podvodni nuklearni aparati će se u novim objektima pripremati za borbena dežurstva i lansiranja. Međutim, Ministarstvo odbrane još nije obelodanilo gde će biti baza podmornica koje će biti naoružanje „Posejdonima“.

Ministarstvo je krajem prošle godine saopštilo da radovi na „Posejdonu“ uspešno napreduju. Posada prve podmornice na kojoj će aparat biti raspoređen već su započeli praktično obučavanje za rad sa novim oružjem.

Prvi nosač na kome će „Posejdon“ stalno biti baziran biće nuklearna podmornica K-329 „Belgorod“ projekta 09852. Ranije je saopštavano da je predaja nuklearne podmornice Ratnoj mornarici Rusije odloženo za 2021. godinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u martu 2018. godine prvi put govorio o razvoju podvodnog aparata, kasnije nazvanog „Posejdon“. Prema njegovim rečima, aparati se mogu opremiti kako konvencionalnim, tako i nuklearnim punjenjem, što će im omogućiti da uništavaju širok spektar meta.

Vezane objave