Al Jazeera Balkans

Oko 700 ruskih dorovoljaca koji su u toku odbrambeno-otadžbinskog rata bili u redovima Vojske Repulike Srpske časno, viteški i vojnički su se borili i ni jedan od njih nije učinio bilo šta što bi odstupalo od pravila ratovanja, rečeno je u Višegradu na obilježavanju 12. arila – Dana ruskih dobrovoljaca.”Ovih dana neki mediji pišu da je po prijavi jedne bošnjačke nevladine organizacije Tužilaštvo BiH formiralo predmet kojim će procisuirati organizatore obilježavanja ove manifestacije u Višegradu. Vjerovatno Tužilaštv BiH ima vremena na pretek pa se pitam zbog čega nisu predmete otvorili i procesuirali zločince koji su počinili zločin u Dobrovoljačkoj ulici, u Tuzlanskoj koloni, koji su sjekli srpske glave zarobljenih vojnika na Ozrenu i time počinili ratni zločin”, je ministar rada i boračke zaštite Duško Milunović.

On pita zašto nisu procesuirani zločini nad Srbima u Sarajevu, u Podrinju nad 3.500 žrtava gdje niko nije odgovarao ni komandnoj odgovornosti koja je, kako je naglasio, u Tužilaštvu BiH rezervisana samo za Srbe.

“Je li to nekom smeta što mi danas obilježavamo Dan ruskih dobrovoljaca i čuvamo sjećanje na 38 poginulih ruskih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu koji nisu počinili ni jedan zločin nego su vojnički došli da pomognu braću Srbe”, naglasio je Milunović.

Predsjednik srpsko-ruskog prijateljstva Savo Cvjetinović se zapitao zar je malo tamnice dobio srpski narod za navodne zločine u ratu.

“A sad treba još nešto odgovarati i treba zabraniti da se u pravoslavnom groblju molimo za pokoj duša naših ratnih drugova i to smeta. To je čista provokacija”, dodao je Cvjetinović.

Ruski dobrovoljac Aleksandar Кvarčenko je imao samo 20 kad je počeo ratu na ovim prostorima.

„Nisam imao mira i žarko sam želio da dođem i pomognem mojoj braći Srbima”, je kratko Кvarčenko.

Demobilisani borac VRS i pripadnik višegrdske brigade Srpko Baranac je istako da je ovo veliki dan za srpski narod i Republiku Srpsku.

„Mi njegujemo vjekovnu tradiciju srpsko-ruskog prijateljstva i odajemo poštu palim ruskim dobrovoljcima koji su sa nama rame uz rame branili Republiku Srpsku”, naveo je Baranac.

Na srpskom vojničkom groblju sahranjeno je šest ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na višegradskom ratištu.

(BN)

Vezane objave