FOČA – Dvoje državljana Njemačke i jedan Srbin spašeni su juče s planine Maglić, nakon što ih je tokom uspona zahvatilo nevrijeme. Poziv u pomoć spasiocima iz fočanskog “Volfa” stigao je poslije 13 sati.

– Oni su krenuli s Prijevora, sjeverozapadnom stranom i gore su ih uhvatili kiša i malo snijega, tako da su bili poklopljeni. Poslali smo dva tima iz dva pravca. Oni su negdje uspjeli pronaći signal pa smo tokom uspona s njima stupili u kontakt i savjetovali im da čekaju. Nakon nekih tri i po sata pronašli smo ih u snijegu, u stanju hipotermije, ukočene, nisu mogli ni da govore. Ponijeli smo dosta stvari, presvukli ih i spustili u podnožje Maglića, a potom na Tjentište – kazao je Nenad Ikonić, načelnik Spasilačke službe “Volf”.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Problemi za planinare nastupili su nakon što se, zbog kiše, nisu usudili vratiti strmom i klizavom stazom kojom su krenuli ka vrhu, a tražeći drugi pravac izgubili su se, piše Avaz.
Dramatično iskustvo

– Kontaktirali su nas i iz Ministarstva bezbjednosti BiH, nakon poziva iz ambasada Njemačke u Sarajevu i Podgorici i drago nam je što smo bili u prilici da im javimo radosnu vijest. Nakon što su se oporavili na Tjentištu, gdje su bili smješteni, dvoje Nijemaca i Srbin nastavili su put – dodaje Ikonić.

Iz “Volfa” naglašavaju da se u ovom slučaju radilo o iskusnim planinarima, koji su doživjeli dramatično iskustvo jer Maglić je nepredvidiva planina na koju se ne treba ići bez priprema i podrške.