ВИШЕГРАД, 17. СЕПТЕМРА /СРНА/ - У Андрићграду данас је одржан Сабор Српског изворног пјевања, који је окупио више од 150 учесника из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

U ANDRIĆGRADU danas je održan Sabor Srpskog izvornog pjevanja, koji je okupio više od 150 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.Sabor je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je rekao da ova manifestacija njeguje tradiciju srpskog naroda i od zaborava izvornu pjesmu.
– Gusle su vijekovima čuvale naš nacionalni identitet i one su instrument kojim se prenosi srpska tradicija. One su simbol srpskog narodnog pamćenja u dugoj borbi za održanje u prošlosti, a zasluge za takav status pripadaju guslarskim udruženjima i današnjim organizatorima, koji nastoje da otrgnu od zaborava srpsku izvornu pjesmu – istakao je Đurević.

On je napomenuo da su gusle kao tradicionalni srpski instrument neodvojive od identiteta Srba, jer se vezuju za epsku poeziju, junake i najteža vremena koja je srpski narod prošao, a kroz ovakve događaje baštini se tradicija i prenosi na mlađe naraštaje.– Opština će uvijek podržavati sva kulturno-umjetnička društva i udruženja koja imaju veliki značaj u očuvanju srpske tradicije i kulture – naglasio je Đurević.Predsjednik Guslarskog društva „Rade Jamina“ Darko Lečić rekao je novinarima da je Osmom saboru prisustvovao i veliki broj ljubitelja pjesama, napominjući da gusle kao stari srpski instrument treba očuvati i prenijeti na mlađe naraštaje.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

– Promovišemo naše tradicionalne vrijednosti – epsku pjesmu i gusle. Ovo pokazuje da gusle imaju budućnost, jer je veliki broj mladih guslara – istakao je Lečić.

Guslar Luka Matović rekao je da je ljubav od gusala naslijedio od djeda.Velivojka Živković, član ženske izvorne grupa „Jahorinke“ sa Pala, rekla je da okupljanje znači mnogo – i zbog druženja i zbog očuvanja srpske tradicije.

– Ako jedan narod izgubi tradiciju izgubio je sve. Tradicija mnogo znači, ja to nosim iz roditeljske kuće, jer su moji roditelji voljeli običaje – istakla je Živkovićeva.

Ulicama Višegrada do Andrićgrada učesnici su prodefilovali prije zvaničnog početka Sabora.

(SRNA)