– BEOGRAD- Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh, završena je svečanost promocije najmlađe klase oficira Vojske Srbije.

Prethodno, održan je svečani defile jedinica Kadetske brigade, a strojem je komandovao komandat Kadetske brigade, potpukovnih Milan Končar.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Muzičku numeru “Srce heroja” izveo je hor Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

Defile je upotpunio nalet helikoptera Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplone odbrane, H145-M, dok zbog loših vremenskih uslova, nije mogao da bude obavljen nalet aviona.Muzičku numeru “Junaci sa Paštrika”, izveli su su solistkinja Katarina Živanović i hor i orkestar ansambla “Stanislav Binički”.

Besjedu “Prijateljski savet mladim oficirima”, akademika generala Jovana Miškovića, govorio je dramski umjetnik Vladimir Jocović, a zatim su pesmu “Glas Srbije” izveli Katarina Božić i Dušan Svilar.

Za kraj svečanosti, rektor Univerziteta odbrane, general potpukovnik Vojske Srbije Goran Radovanović, još jednom je čestitao prvi čin najmlađim oficirima.

“Služite časno svom narodu i budite ponos svoje otadžbine”, poručio im je on, nakon čega su oficiri bacili svoje šapke u vazduh.

Svečanosti ispred Doma Narodne skupštine, na kojoj se mladim oficirima obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili ambasadori Kine, Rusije, Azerbejdažana, vojni izaslanici brojnih zemalja, kao i najviši predstavnici verskih zajednica u Srbiji, članovi vlade, predsjednik parlamenta i poslanici.

Milovan Gavrić iz Modriče, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, jedan je od 135 kadeta Vojne akademije koji je danas promovisan.

Gavrić je Srni izjavio da je veoma zadovoljan školovanjem i da će postati mlađi inspektor.

Danas je promovisana i Rosana Maksimović iz Šipova koja je izjavila da je potporučnik Oružanih snaga BiH i da je zadovoljna školovanjem na Vojnoj akademiji u Beogradu.

“Stekla sam mnoge drugare, ali i znanja iz svih oblasti”, rekla je Rosana, koju kolege sa Akademije zovu “zmaj iz Šipova”.