60424 Lokacija Gde Ce Biti Spomen Iff

IZA ideje o izgradnji spomen-kompleksa na Vracama stala su brojna udruženja iz Republike Srpske nastala posle odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i institucije RS i grad Istočno Sarajevo, ali je ozbiljno zasmetalo federalnim vlastima.

Kompleks od tri spomenika ima za cilj da pokaže koliko je bilo stradanje Srba u proteklom ratu u Sarajevu ali i da podseti na veliko stradanje Srba i Jevreja i Drugom svetskom ratu u Sarajevu. Jedan od tri spomenika biće posvećen i svim nazivima 152 ulice u gradu na Miljacki, koji su promenjeni, jer su bili srpski.- Čim se pojavila informacija da se na Vracama gradi spomen-kompleks srpskim žrtvama, federalno i muslimansko Sarajevo je počelo da “vrišti” i da vređa Srbe – kaže za Novosti Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, a koji su i nosioci ideje izgradnje spomenika.

– Zasad postoji razmišljanje da jedan od spomenika bude “ubijeni beli golub” ili “ubijena mala srna”. Ali videćemo još koji će predlozi doći u narednih mesec dana.

ENGLESKI

SPOMENIK će biti ispisan i na srpskom i na engleskom jeziku kako bi što više ljudi moglo da shvati šta se zaista u prošlom veku dešavalo sa Srbima u Sarajevu, a koje su domaći i svetski mediji i političari satanizovali i obeležili kao zločince, nikad kao žrtve.

On ističe da su Srbi kao nacija ocrnjeni jer su “terorisali i snajperisali” civile u Sarajevu, a niko do sada se nije potrudio da prezentuje šta su muslimani radili u “multietničkom” Sarajevu nad Srbima.

– Iznećemo istinu na videlo i stranoj i domaćoj javnosti. Svi koji budu hteli moći će na jednom mestu videti da je u Sarajevu u proteklom ratu ubijeno nekoliko hiljada Srba.Spomenik pravimo na Vracama na teritoriji RS i grada Istočno Sarajevo. Iz federalnog Sarajeva već stižu danima uvrede, ali ne vidim u čemu je problem jer se spomenik gradi na teritoriji Srpske – kaže Radanović.