Na zasjedanju Skupštine KS zastupnici su pokrenuli raspravu o migrantima u Kantonu Sarajevo, čiji broj svakodnevno raste, a još ništa nije poduzeto da se oni adekvatno zbrinu. S druge strane, u MUP-u KS su naveli kako njihovo prisustvo još uvijek ne ugrožava građane Sarajeva te da nisu zabilježeni veći incidenti.
Poznato je da je nekoliko stotina migranata smješteno u parku prekoputa Vijećnice gdje spavaju u šatorima i tu im veliki broj građana donosi hranu i pomaže, međutim, još nije pronađeno konkretno rješenje na koji način da se taj problem riješi i migranti sklone s ulice i zbrinu na adekvatan način.

Samostalni zastupnik u Skupštini KS Elvedin Okerić pitao je šta su zapravo nadležni u Kantonu poduzeli da se riješi ovaj problem i da li shvataju da trenutna situacija izmiče kontroli.

“Među tim migrantima ima veliki broj djece, da li se nešto uradilo da im se pruži adekvatna medicinska pomoć, hrana, smještaj i zbog čega se taj problem ignoriše? Mi trebamo pomoći tim ljudima, jer ne trebamo zaboraviti kako je to biti izbjeglica i upravo zbog toga im trebamo olakšati trenutni boravak u našoj državi”, kazao je Okerić.

Prema ovom problemu nije bila ravnodušna ni Bibija Kerla, zastupnica Demokratske fronte u Skupštini KS, koja je prisutne upitala da li su svjesni šta se dešava u blizini Vijećnice i da se taj dio grada već ne može prepoznati.

“Koliko znam svi migranti u drugim državama se smještaju u imigracione centre, a ne parkove. Građani im pomažu i ja sam im nosila hranu, međutim, oni su već postali agresivni prema građanima i turistima Sarajeva. Širi se neprijatan miris koji ne dolikuje nijednom gradu. Postoji mogućnost da obolimo od raznih bolesti. Potrebno je da se za njih nađe adekvatan smještaj. Imamo toliko napuštenih objekata, zašto oni ne bi bili iskorišteni u tu svrhu?”, upitala je Kerla.

Neira Dizdarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, naglasila je da je riječ o gorućem problemu te istakla da se ne sjeća da je on razmatran i na jednoj sjednici Vlade KS.

“Ovom prilikom pitala ministra unutrašnjih poslova KS da li raspolaže podacima o tome koliko se tačno izbjeglica nalazi u Kantonu Sarajevo i iz kojih sve zemalja dolaze te kakve konkretno mjere poduzimaju kako bi zaštitili javni red i mir”, dodala je Dizdarević.

Amela Dautbegović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i KS, kazala je da je ovo ministarstvo 22. februara na web stranici objavilo saopćenje u kojem su naveli da se sve osobe koje samoinicijativno odluče pomoći migrantima trebaju obratiti nadležnim bh. institucijama koje će ih na sistemski i adekvatan način zbrinuti.

“Ovo je pitanje državnog nivoa, Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije i Službe za poslove sa strancima, Kanton Sarajevo bez strateške odluke Vijeća ministara ne može sam raditi na rješavanju ovog problema, jer bi to onda sve bilo ilegalno. Prije 20 dana smo se sastali s navedenim organizacijama i predstavnicima vlasti i dogovorili hitan sastanak kako bi se svi iskoordinirali i riješili ovaj problem”, pojasnila je Dautbegović.

Ministrica je dodala da trenutno ne raspolažu nikakvim podacima kada je riječ o broju i porijeklu migranata.

“Razlog tome je što nisu registrovani, a da bi to bili potrebno je da se iskoordiniraju sve navedene organizacije i institucije vlasti. Kada su se pojavili migranti, mnogi građani i humanitarne organizacije su im pomagali donoseći hranu i odjeću, ali ono što je neophodno jeste da se ovo sistemski riješi. U budžetu Kantona Sarajevo nisu izdvojena dodatna sredstva za ove namjene, ali to sve treba prvo dogovoriti s Vijećem ministara kako bi se nadležnosti spustile na nivo kantona i na taj način riješili ovaj problem”, naglasila je.

Dok se nadležni dogovore na koji način će riješiti ovaj problem, situacija kod Vijećnice se pogoršava, migranti pristižu, a prema riječima Denise Štefan, jedne od građanki koja im pomaže, trenutno ih je blizu 400. Dodala je da postoji strah od nastanka određenih bolesti, jer nemaju uslove da se okupaju.

“Najveći problem je smještaj, nedostaju nam i šatori, sinoć su dvojica migranata spavala na otvorenom. Građani se i dalje odzivaju i pomažu, također i policija je uvijek tu, dežura, nema nikakvih problema i incidenata, nekada se oni između sebe posvađaju, ali to nije ništa zabrinjavajuće”, ispričala nam je Denisa.

Kontaktirali smo i MUP KS gdje su nam rekli da nije došlo do narušavanja javnog reda i mira te da nije bilo nikakvih prijava građana.

“Mišljenja građana su podijeljena. Mnogi pomažu migrantima, dok drugi osuđuju one koji to rade i zahtijevaju da se ovaj problem riješi. Nema nikakvih većih problema, a svi manji incidenti koji su zabilježeni nastali su zbog njihovog međusobnog neslaganja. I kada policijski službenici izađu na teren, oni ne žele podizati nikakve prijave. Mislim da je logično da nastaju takve svađe, jer je riječ o velikom broju migranata i svi su različite naravi”, zaključila je Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS.

Spread the love

Vezane objave