Zbog zasniježenih kolovoza i poledice,saobraćaj se na većini puteva u RS odvija usporeno i otežano. Posebnu pažnju skrećemo na dionice u višim predjelima i preko prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Sokolac, preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica,preko prevoja Han Pogled, Foča- preko prevoja Čemerno, Trnovo-Foča, preko Rogoja, Banja Luka-Kneževo-Turbe, Banja Luka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar koji stvara sniježne smetove,naročito na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč preko Mliništa i Strojice-Novo Selo(granica sa FBiH),te na području Nevesinja.Zbog jakog vjetra i sniježnih smetova neprohodan je regionalni put R-433 Ulog- Klanci preko prevoja Morine.

Zbog izrazito niskih temperatura, poledica je moguća i u predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima. Ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica,ali niske temperature usporavaju djelovanje posipnog materijala.

Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina, naročito na putnom pravcu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu,te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je zbog loših vremenskih uslova neophodna, a i zakonski obavezna.

Spread the love

Vezane objave