SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest osoba zbog korupcije pri zapošljavanju u Graničnoj policiji BiH, nezakonitog zahtijevanja i primanja velikih iznosa novca od kandidata, te drugih povezanih krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH zatražilo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u iznosu većem od 100.000 KM, koja je zaplijenjena u tužilačkoj i policijskoj akciji.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Istragom je utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali novac – od 10.000 do 30.000 KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na konkursu i zapošljavanju u Graničnoj policiji.

Optuženi su Rejhan Raković (42) iz Bihaća, zaposlen u Graničnoj policiji, a koji je i predsjednik Komisije za sprovođenje procedure konkursa za prijem radnika, Ensar Salčinović (31) iz Sarajeva, zaposlen u Graničnoj policiji, Kenit Čakić (28) iz Bugojna koji je i ranije osuđivan, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Među optuženima je Armin Otuzbir (31) iz Travnika, Mirza Ramljak (37) iz Sarajeva i Ivica Sabljo (42) uz Posušja, zaposlen u Graničnoj policiji BiH i član Komisije za sprovođenje procedure konkursa za prijem radnika, a koji je državljanin BiH i Hrvatske.

“Optuženi se terete da su djelujući kao uvezana grupa, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kako bi pomoću koruptivnog djelovanja i zloupotrebe položaja, omogućili veći broj bodova, kao i prijem u radni odnos, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist”, navodi se u saopštenju.

Istragu u ovom slučaju sprovelo je Tužilatvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za sprovođenje zakona.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 34 svjedoka i stručnih svjedoka-vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.