Pripadnici SIPA-e uhapsili su danas u Sarajevu šest uposlenika ugostiteljskog objekta Metropolis.
Kako je izjavila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, ove osobe se sumnjiče za krivična djela ”sprečavanje dokazivanja” i ”davanja lažnog iskaza”.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e bit će predate u nadležnost Tužilaštva KS.

Ranije je u ovoj akciji uhapšeno 13 osoba, među kojima su i odgovorne osobe iz ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana, Restoran Una, restoran Luka i drugi.

Uhapšene se tereti da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, tačnije promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave i plaćali manji porez nego što je trebalo.

U pritvoru se nalaze Oleg Krautblatt i Ines Juretić, tačnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme Inspirit d.o.o., odnosno osobe koje su iznajmljivale softverski program Inspirit Gastro koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i zbog toga je za njih predložen pritvor. Funkcionisao je na principu “dugog klika”.

Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću (Portofino) su određene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima. Pristali su na saradnju s Tužilaštvom KS.

Oni su osumnjičeni da su stvarali tzv. “crnu blagajnu” te utajom poreza izbjegavali plaćanje poreza. SIPA je ranije izvršila pretres na 31 lokaciji u Sarajevu.