Screenshot 2020 05 16 Jake Policijske Snage Osiguravaju Područje Oko Katedrale U Sarajevu Zbog Mise Za Bleiburg

Federalna uprava policije apelovala je na građane u Federaciji BiH (FBiH) da poštuju sve mjere i preporuke nadležnih kriznih štabova, s obzirom na to da je pogoršana epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona.

Iz Federalne uprave policije saopšteno je da se samo na takav način može uticati da se situacija stabilizuje.

– Posebno apelujemo na građane Kantona Sarajevo, gdje je situacija možda i najteža, da poštuju odluku kantonalne Vlade donesenu na osnovu preporuka Kriznog štaba Kantona, a koja se odnosi na mjeru o dvodnevnom lokdaunu, koja je počela u petak, 12. marta, u 20.00 časova, a završiće u ponedjeljak, 15. marta, u 7.00 časova – dodaje se u saopštenju.U saopštenju se ukazuje da je evidentno je da građani Kantona Sarajevo zbog ove odluke Vlade Kantona, borave i planiraju boravak van Kantona, na obližnjim izletištima, planinama ili pak u drugim gradovima s obzirom da ova mjera nije na snazi u drugim kantonima FBiH i Republike Srpske, a što može znatno uticati na brže širenje zaraze i još nepovoljniju epidemiološku sliku.

– Ovim putem molimo sve građane da imaju strpljenja, te da poštuju mjere i preporuke u pogledu smanjenja socijalnih kontakta, ograničenog kretanja, okupljanja, držanja propisane distance, nošenja zaštitne maske – napominje se u saopštenju.

Federalna uprava policije će, kako se navodi, u saradnji sa drugim nadležnim policijskim agencijama i nadležnim organima u FBiH, a u slučaju potrebe preduzeti zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti.