Osnovno državno tužilaštvo Skoplje pokrenulo je postupak protiv 45-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine sa privremenim prebivalištem u Skoplju, za kojeg postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo – zapuštanje i zlostavljanje djeteta.
ATV

Kako navode, on je osumnjičen da je u periodu od septembra 2022. do 28. marta ove godine, grubo zanemarujući svoju dužnost njege i odgoja, zanemarivao i zlostavljao vlastitu kćerku.

Kao otac i jedini roditelj s kojim je dijete – rođeno 2008. godine – živjelo, redovno je putovao u inostranstvo i ostavljao kćerku samu, bez odgovarajućeg roditeljskog staranja i bez osigurane hrane i higijene u domu.

Po povratku s putovanja vršio je psihičko i fizičko nasilje nad djetetom, remenom i udarcima, a jednom prilikom pokušao ju je ubosti nožem.

Osumnjičenik je 14-godišnju kćerku vikendom zapošljavao u poslastičarnici, a zarađeni prihod uzimao za podmirenje vlastitih dugova.

Djevojčici je 22. marta kod kuće pozlilo i nije išla u školu, a osumnjičeni ju je nazvao iz inostranstva i prijetio joj batinama kad se vrati jer je izostala.

Ovakvo ponašanje je kod žrtve izazivalo stalan strah i stres, kao i osjećaj napuštenosti i odsustva roditeljske njege, navode iz Tužilaštva.

Budući da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega, kao i posebne okolnosti koje upućuju na to da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili ponoviti krivično djelo, državni tužilac podnio je prijedlog za određivanje pritvora, prenosi “Radiosarajevo.ba”.