2427945 1610114377novavarostrudovosnegneprohodnofotorina4 Ff

Saobraćaj se na većini puteva u RS odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. U višim planinskim predjelima i preko prevoja, skrećemo pažnju na ugažen snijeg i poledicu. Niske temperature pogoduju stvaranju poledice i u nižim predjelima i to preko mostova i nadvožnjaka, te na prilazima tunelima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putu, održavaju razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu R-I 1105 Mrakovica-Podgradci-Gradiška.

Na dijelu reg. puta R-459, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.
U višim predjelima F BiH saobraća se otežano, po zasnježenom kolovozu. Posebno skrećemo pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm.

S obzirom da su za danas u BIH najavljene izuzetno niske temperature, vozače savjetujemo da svoje vozilo pripreme za zimske uslove vožnje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na magistralnom putu Livno-Šuica (na prevoju Borova Glava) upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u večernjim i jutarnjim časovima.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih čekanja na prelazak granice.

Državljani BiH za ulazak u Srbiju ne moraju imati PCR test, kao ni za ulazak u Crnu Goru.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan “PCR” test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 časova.