Kantonalni sud u Sarajevu osudio je zbog produženog krivičnog djela poreska utaja, te nepravilnog izdvajanja sredstava pravnih lica, Seada Hecu na kaznu zatvora od jedne godine i novčanu kaznu od 15.000 KM, dok je pravnom licu “Hecoprom” čiji je direktor Heco izrečena novčana kazna od 20.000 KM.

Sud je proglasio krivim Hecu i pravno lice “Hecoprom” nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivice, a presudom je oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u novčanom iznosu od 690.157 KM.

Ova imovina postaje vlasništvo Federacije BiH, saopšteno je iz kantonalnog Tužilaštva.Heco je osuđen jer je od početka 2009. do početka 2014. godine u svojstvu direktora i odgovorne osobe u firmi “Hecoprom” izbjegao plaćanje poreza i doprinosa na plate i poreza na dohodak, te je i odobrio izdvajanje novca u druge svrhe, a ne za plaćanje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 690.157 KM.

Na ovaj način je firmi “Hecoprom” omogućio raspolaganje tim novcem, odnosno, pribavio joj nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 690.157 KM, te je tako oštetio budžet za ovaj iznos.

Heco i ovo pravno lice dužni su platiti novčanu kaznu u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude.