Proteklog vikenda iz Banjaluke u tri autobusa, uz pomoć agencija za posredovanje pri zapošljavanju, u Slovačku je otišlo više od 150 radnika iz Bosne i Hercegovine. Radiće uglavnom u proizvodnim pogonima za platu do 650 evra. Većina kaže da nema želju ni da se vrati. Trbuhom za kruhom – tako govori većina onih koji su odlučili da bolje sutra pronađu u Slovačkoj, zemlji u koju hrli sve više ljudi sa ovih prostora.

Autobusi su puni, a u posljednjoj turi koja je otišla iz Banjaluke bili su Savo i Samir. Upoznali su se pred polazak. Obojica pričaju da su se na odlazak odlučili zbog djece.

“Pa, najveći faktor je nedostatak posla. Ja sam oženjen, imam suprugu, djevojčicu koja ide u prvi razred”, komentariše Samir Dedić iz Doboja.

“Idem tamo da radim, da mogao da zaradim i da imao određena novčana sredstva za sebe, a i za moju djecu”, kaže Savo Pajić iz Bijeljine.

Bilo je i onih čija su djeca otišla. Kažu da im nije lako, ali se nadaju da će im, na nekom drugom mjestu, biti bolje.

Sve je sigurno, uvjeravaju iz agencije za posredovanje pri zapošljavanju koja šalje radnike iz u Slovačku. Do sada su u tu zemlju poslali na stotine ljudi.

Većinom se rade fizički poslovi u proizvodnim pogonima. se ne plaća, a plata je do 650 evra. Samir i Savo s početka priče kažu da to nije bog zna kakva para ali će, makar od novca, mjesečno slati kući.

Spread the love

Vezane objave