U Gorskom kotaru izmjerene su rekordne dnevne količine padavina za septembar, a apsolutni dnevni rekord otkad postoje mjerenja zabilježen je u Ogulinu. Velike količine padavina pogodile su u zadnjih nekoliko dana Gorski kotar, centralnu Hrvatsku i zapadnu Slavoniju, koje su u nekim mjestima izazvale velike materijalne i poljoprivredne štete, prenio je portal Index.

Prema podacima DHMZ, u poslednja 24 sata najveća je količina padavina izmjerena u Nacionalnom parku Risnjak gdje su pala 192 litra kiše po kvadratnom metru, dok je u Ogulinu ta količina iznosila 122 litra.

U Ogulinu je poplavljeno više ulica, prenosi Index. U tom gradu izlila se rijeka Dobra, a poplavljen je i državni put D42 pa je saobraćaj u prekidu i odvija se obilazno.– Zbog količine kiše koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja i ulaska u režim mera odbrane od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja – navodi se u saopštenju Hrvatskih voda. U međuvremenu, u čitavoj Hrvatskoj temperature su osjetno pale, a zabijelio se i planinski vrh Zavižan na Velebitu gdje je pao snijeg.