W873

U Srbiji je kod još pet osoba potvrđen koronavirus. Do sada je registrovano ukupno 24 slučaja koronavirusa.

Ministar zdarvlja Zlatibor Lončar je naveo da je od 25 testiranih osoba tokom dana kod petoro potvrđen koronavirus.Istakao je da je svih petoro obolelih u dobrom stanju, da je njih četvoro pušteno u kućnu izolaciju, a jedna osoba je zadržana na bolničkom lečenju i njegovo stanje se prati.

“Nema nikakve teže simptome, nema nikakvu komplikovanu sliku, ali da bi se ispratilo i da se ne bi nešto propustilo da se uradi dijagnostika do kraja”, rekao je Lončar.

Apelovao je na medije da ne objavljuju netačne informacije da je čovek koji se nalazi na infektivnom odeljenju u Novom Sadu preminuo.

“Taj čovek je živ i ono što mogu da vam kažem taj čovek je nešto bolje nego što je bio prethodnog dana. On je i dalje u teškom stanju, ali je živ”, dodao je Lončar.

Naveo je da dečak iz Iriga, za koga su postojale indicije da ima simptome zaraze, nije zaražen koronavirusom.

Ukazao je da su svi ostali pacijenti, i u Pančevu i Nišu, u dobrom stanju, kao i da niko od njih trenutno nije životno ugrožen.

“Jedini trenutno u ozbiljnom stanju je pacijent koji se nalazi u Novom Sadu. Reč je starijem čoveku koji ima niz drugih oboljenja – dijabetes, probleme sa bubrezima. Ali radimo sve što možemo da njemu pomognemo”, rekao je Lončar.

Do 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta “Torlak” testirano je ukupno 185 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Do 8 časova bilo je potvrđeno 19 slučajeva zaraze novim koronavirusom.