Korona

Na današnjoj sednici Krizni štab je prelomio – od sutra će u Srbiji sve biti zatvoreno kao što je bio slučaj prethodnih vikenda. Ovoga puta, zatvaranje važi i tokom radne nedelje, preciznije od sutra, uključujući i naredni vikend. To znači da osim prehrambenih prodavnica i apoteka, gotovo ništa neće raditi. – Danas je na sednici Krizni štab doneo odluku da se pooštre mere, da od sutra do ponedeljka režim rada bude praktično kao prošlog vikenda, dakle da se od večeras sve zatvori i da taj režim bude sreda, četvrtak, petak, subota i nedelja onda ćemo od ponedeljka videti. Nećemo uvoditi policijski čas, neće biti zabrane kretanja – rekla je Brnabić.- Radiće prehrambene prodavnice, apoteke, benzinske pumpe, sve ono što je neophodno za koliko-toliko normalan život.

– Medicinski deo Kriznog štaba tražio je da mere budu najmanje 14 dana. Da li će se one od ponedeljka odnosno sledeće nedelje produžiti ili ne zavisi ponovo, kao i svaki put tokom ove pandemije, od svih nas i apelujem na maksimalnu disciplinu, na razumevanje situacije u kojoj se nalazi na zdravstveni sektor i naši zdravstveni radnici.

– Kao što vidite, zaista smo dugo i žustro razgovarali oko mera pokušavamo i dalje da nađemo najbolji mogući balans između tri stvari zaštite zdravstvenih radnika zaštite radnih mesta i podrške privrede i kao treća stvar mentalnog zdravlja jer je zaista i svima nama teško – kaže premijerka.- Juče sam imala dva sastanka sa Vučićem da razgovaramo o merama i o tome kako će to uticati na privredu i na mlade ljude koji najviše trpe i osećaju psihološki da im prolazi mladost u ovom režimu. Razgovarali smo i sa ministrom finansija o svima koji privredno trpe zbog ovoga. Ne mogu da obećam ništa, osim da ćemo se truditi da svima pomognemo da prežive sve ovo. Očekujemo da u narednim nedeljama masovna vakcinacija počne da daje rezultate. Nećemo moći da proglasimo pobedu dok se ne stekne kolektivni imunitetet.

Vrtići
– Vrtiće ne možemo da zatvorimo. Vrtići nastavljaju da rade. Potreban je maksimalan oprez, koliko god mogu da se poštuju protiv epidemiološke mere, ako postoje vaspitač ili vaspitačice koje nisu još uvek vakcinisani molim da nam se obrate da to završimo.

– Dakle vrtići nastavljaju da rade, niži razredi osnovne škole će najverovatnije od ponedeljka preći na onlajn nastavu. To je sada preporuka, čvrsta preporuka rekla bih, stručnog dela Kriznog štaba. Nismo to doneli od sutra zato što ipak je potrebno neko da se to pripremi i potrebno da se roditelji organizuju, ali najverovatnije od ponedeljka će i niži razredi osnovne škole pohađati onlajn nastavu – rekla je premijerka.

Spread the love

Vezane objave