Pulmolog I Imunolog Ratko Ðukanović
Pulmolog I Imunolog Ratko Ðukanović

Ovaj lijek do sada nije davan putem inhalacije i to je suština našeg izuma, rekao je Ratko Ðukanović

Treća faza ispitivanja lijeka interferon beta u liječenju koronavirusa počela je u januaru u Velikoj Britaniji, kaže pulmolog i imunolog Ratko Ðukanović, koji je sa dvoje kolega sa Univerziteta “Southampton” otkrio da protein interferon beta pomaže u liječenju zaraženih koronavirusom, piše Tanjug.

Taj lijek će se, kako je najavio, u okviru kliničkih ispitivanja uskoro primjenjvati i u Srbiji.

Ðukanović je kazao da je treća faza studije u Velikoj Britaniji do sada obuhvatila oko 40 pacijenata i da sljedeće sedmice počinje u SAD, a nakon toga i u nekoliko evropskih zemalja, među kojima je i Srbija.

Ne iritira disajne puteve prilikom inhalacije

– Veoma mi je drago što će u prvom talasu biti i Srbija gdje će se lijek primjenjivati u pet zdravstvenih centara – rekao je Ðukanović, stručnjak za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća.

On je kazao da interferon beta nije novina u medicini i da se u vidu injekcije primjenjuje kod raznih bolesti, poput multiple skleroze, a Ðukanović je sa kolegama sa Univerziteta napravio novi lijek koji, kako je objasnio, ne iritira disajne puteve prilikom inhalacije.

– Ovaj lijek do sada nije davan putem inhalacije i to je suština našeg izuma – rekao je Ðukanović.

Kako je objasnio, protein interferon beta se luči u organizmu kao prvi odgovor epitelnih ćelija disajnog trakta na prehladu ili bilo koji “atak” na organizam, ali sposobnost njegove proizvodnje opada sa starenjem, zatim u slučaju određenih bolesti ili genetskih poremećaja.

Ðukanović je naveo da je u dosadašnjem ispitivanju fokus bio na primjeni lijeka kod težih oblika Covida-19 i pacijenata na bolničkom liječenju u čemu se, kako kaže, interferon beta pokazao kao vrlo efiksan.

– Međutim, što se ranije daje, to je bolje. Zato sprovodimo paralelan program razvoja ovog lijeka, jedna studija je završena u Velikoj Britaniji i uskoro će biti predstavljeni rezultati, a obimnija studija se radi u SAD – rekao je Ðukanović.

Zapustili smo infektivne bolesti

Naveo je da lijek inteferon beta još nigdje nije uveden u protokol liječenja, ali da je druga faza studije, urađena na proljeće 2020.godine, pokazala da se primjenom tog lijeka progresija bolesti smanjuje 80 posto.

Dodao je i da se u liječenju Covida-19 interferon beta pokazao efikasnim samo ako se daje putem inhalacije.

Ðukanović je kazao do sada nije utvrđena efikasnost lijeka protiv novih sojeva virusa, ali da je interferon beta, kako je rekao, potencijalno koristan za sve viruse koji napadaju disajne puteve.

Upitan kada očekuje da će se pandemija okončati i da ćemo se vratiti normalnom životu, Ðukanović je izrazio očekivanje da će u toku ove godine doći do velikog pomaka u borbi protiv koronavirusa, ali da je ključno da se sprovede masovna vakcinacija.

Ukazao je da je pandemija koronavirusa pokazala da treba više ulagati u infektivne bolesti koje, kako je rekao, imaju potencijal da poremete ne samo zdravstvo, već i ekonomiju i kvalitet života.

– Sa razvojem antibiotika i vakcina zapustili smo infektivne bolesti. Sada imamo druge bolesti kao izazove, ali virusi i dalje mutiraju i razvijaju se, prelaze sa životinja na ljude. Zato apelujem na sve vlade u svijetu da više ulažu u zdravstvo i infektivne bolesti – poručio je Ðukanović