280777 Irinej U Budvi Iff

Spski patrijarh Irinej stigao je u Crnu Goru. U Budvi se obeležava veliki jubilej Srpske pravoslavne crkve, 1.500 godina postojanja Manastira Rođenja Presvete Bogorodice – Podlastva i 800 godina samostalnosti SPC

Kod manastira Podlastva u Grblju okupio se veliki broj građana iz svih krajeva Crne Gore.

U pratnji patijarha biće mitropolit Amfilohije, mitropolit mileševski Atanasije i još osam episkopa. Pozivi za svečanost su upućeni premijeru i predsedniku Crne Gore, kao i svim poslanicima u Skupštini.Manastir rođenja presvete Bogorodice, koji je 1350. godine obnovio Car Dušan, vekovima je duhovno i prosvetiteljsko sedište Grblja.

Na mestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda.

Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen deo mozaika i fragment parapetne ploče, koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz petog ili šestog veka. Prema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru.Između hrama i konaka nalazi se ranohrišćanska krstionica iz 17. veka. U hramu je na južnom delu oltarskog zida delimično sačuvan manji deo starog freskopisa iz 15. veka. U najvećem delu hrama postoji noviji freskopis, manjeg kvaliteta, slikan preko prethodnog živopisa.U toku svog viševekovnog trajanja manastir je razaran, paljen i uništavan, a poslednji put je postradao u velikom zemljotresu 1979. godine.