Previše je „gnjavite“, prekratko se igrate ili zaboravite da očistite posip – eto uvređene i ljute mace

Ponekad nenamerno, i u neznanju, možemo uvrediti naše mezimce i povrediti im osećanja. Proverite da li činite neku od stvari na ovoj listi, i ako je vaš odgovor potvrdan – potrudite se da to više ne radite.

Zurite u svoju mačku
Stalno je mazite i „gnjavite“
Ne sviđa joj se gde stoji posuda s posipom
Neredovno čišćenje posude
Prekidate ili skraćujete vreme za igru
Vaš dom je isuviše dosadan

Direktan kontakt „oči u oči“ u mačjem svetu percipira se kao znak agresije između dve jedinke. Iako zurite jer obožavate tu preslatku njušku (ili ste se možda zagledali), vašoj mački možete delovati preteće. Svog mezimca gledajte blago, i trepćite.

Maženje stimuliše nervni sistem mačaka, pa tako imamo one mace kojima nikad nije dosta maženja i češkanja, dok neke druge imaju svoju „crvenu liniju“ i nisu raspoložene za dugotrajnu razmenu nežnosti. To nikako ne znači da vas mačka ne voli, već da joj je maženje preterano stimulativno i da joj smeta. Ukoliko, kad počnete da je mazite, mačka ode, nemojte je juriti i vraćati na mesto, već joj dajte prostora. Vratiće se kad bude želela. Osetljive mace više vole da se češkaju i maze sa strane nego posred kičme.Mnogi vlasnici posudu smeštaju na mesto koje je udaljeno od dnevne i spavaćih soba, ili kuhinje, međutim – trebalo bi da pratite „uputstva“ svoje mačke. One žele da im posip bude blizu vas, a ne u izolovanom delu stana. Naravno, nećete posudu smestiti nasred stana, ali nađite kompromisno rešenje. Što je deo stana u kom stoji posuda „prometniji“, to će vaša maca biti srećnija.

Mace su pedantne životinje i će vam zameriti ako posip ne održavate čistim. Svima se ponekad dogodi da zbog napornog ili umora nekad preskoče ovu obavezu, ali vaša mačka neće imati razumevanje i biće uvređena. Svakodnevno čistite posip, redovno ga kompletno zamenite i održavajte higijenu oko posude.

Uzeli ste omiljenu igračku svog mezimca – štap s percetom ili ste „navili“ pokretnog miša, a onda ste izgubili interesovanje pre nego što je maca „ulovila i ubila“ svoj plen. To nikako nije u redu. Mačka će ostati frustrirana.

Imate mačku, ali svoj dom niste prikladno opremili za svog mezimca? To znači da ćete vrlo verovatno imati ljutu i nevaljalu macu. Penjalice, grebalice i igračke su obavezne, kao i adekvatno „ušuškani“ prostori kraj prozora ili na vrhu ormara i polica gde će se vaša mačka odmarati (jastuci, ćebence, krevetići).

Spread the love

Vezane objave