I fočanski prosvjetari obustavili su nastavu, dižući bunu zbog neisplaćenih naknada. Jednočasvnim štrajkom upozorenja, poručili su Ministarstvu prosvjete da kašnjenje naknada za prevoz, ali i način obračuna tih troškova, više neće tolerisati.

Od ministra traže da povuče uputstvo, prema kojem je radnicima koji na posao idu svojim autom naknada za prevoz prepolovljena.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

“Nemamo mi helikoptera, nemamo, aviona kao što ovi imaju. I još hoće da nam uzmu ovo malo crkavice koju imamo”, rekao je Boro Kalajdžić, nastavnik u OŠ „Veselin Masleša“.

“Nijedan nastavnik nije ptica da stigne na Povom Most ili u Miljevinu i da održi časove u istom trenutku, bez svog auta, jer se ne može da ukolpi u raspored časova”, rekao je Vukola Sekulović, predsjednik Regionalnog odbora sindikata prosvjete.
Poručuju da Zakon jasno kaže da radniku mora biti plaćen prevoz do radnog mjesta, kao i da je diskirimancija radnika, koji moraju svojim autom do posla, protivzakonita i protivustavna.

“Svi ministri kada sjednu u ministarsku fotelju, posebno ovi iz prosvjete, zaborave da su bili đaci, nažalost. Za sve njihove uspjehe i zasluge zaslužna je prosvjeta”, rekao je Sekulović.

Štrajk je održan u obe fočanske škole- „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“. Zaposleni traže i isplatu naknada za rođenje djeteta, za smrtni slučaj i jubilarne nagrade. Plaše se i smanjenja cijene rada sa 100 na 94 marke, kao i minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto.