Oko 50 radnika preduzeća vodovoda “Izvor” U Foči organizovalo je danas jednočasovni štrajk upozorenja pred zgradom uprave firme i pred opštinom.Predsednik sindikalnog odbora firme Željko Živanović kaže da radnici zahtijevaju povećanje plate za 20 odsto, potpisivanje novog pojedinačnog kolektivnog ugovora, plate radnika sa srednjom stručnom spremom u skladu sa zakonom i isplatu zimnice.

“Posebno tražimo potpuni izveštaj o finansijskom poslovanju preduzeća, jer se svaki put dodatno zadužuje kada treba da isplati plate, koje nisu godinama povećavane. Strahujemo da nam firma ne ode u stečaj jer mnogi radnici i sa minimalnom platom prehranjuju porodice “, dodao je Živanović.Direktor “Izvora” Miomir Bojat ističe da trenutno ne postoje uslovi za povećanje plate, da je u toku korekcija koeficijenata i izrada novog kolektivnog ugovora.

Dodaje da firma nema dugovanja da bi otišla u stečaj ali da određeni minusi postoje.Bojat poziva radnike da sa osnivačem preduzeća, opštinom organizuju zajednički sastanak kako bi se prevazišli sadašnji problemi.
Ukoliko pregovori sa rukovodstvom opštine i upravom firme ne uspiju radnici za ponedeljak najavljuju generalni štrajk.

(BN Foto: BN)