Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Aranđelovdan, drugu slavu po zastupljenosti među Srbima, odmah posle Nikoljdana

Hrišćanstvo arhangela Mihaila smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhanđela, kao i pobednika Satane. Zbog toga se u umetnosti uvek predstavlja u rimskom oklopu sa podignutim mačem ili kopljem kako preti nekom demonu ili zmaju. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Veruje se da silazi među ljude, kao putnik ili prosjak. Uvek se javljao na mestima na kojima se javljala i Presveta Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Smatra se da dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas. Verovanja govore da Arhangel Mihail meri dobra i zla dela umrlog i šalje ih u raj ili pakao. Veruje se i da vreme na Aranđelovdan, određuje i vreme tokom zime i proleća. U nekim krajevima Srbije slavi se i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove.

Kod mnogih hrišćana koji slave Aranđelovdan postoji verovanje i običaj da se ne sprema žito, jer se on smatra živim svetiteljem, što je potpuno netačno. Za slavu je potrebno poslužiti i žito, jer se žito sprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je pred Bogom živ. Prema Bibliji, kada se Lucifer pobunio protiv Boga i počeo da okuplja vojsku, Mihail je bio prvi koji je stao protiv Satane i rekao: “Ko je kao Bog?”, potom je usledio “Nebeski Rat”, između anđela, predvođenim Mihailom i demonima, predvođenim Luciferom. U ovom ratu pobedili su anđeli, a đavoli i Lucifer proterani u večni pakao.Molitva Svetom Arhangelu Mihailu

Gospode Bože, veliki Caru Bespočetni, pošalji, Gospode, Arhangela Tvog Mihaila na pomoć slugama Tvojim (imena), izbavi nas od neprijatelja naših, vidivih i nevidivih.

O Gospodnji Veliki Arhangele Mihaile, izlij mir i blagostinje na rabe Tvoje (imena). O Gospodnji Veliki Arhangele Mihailo, što demone uništavaš, zapreti svim neprijateljima našim koji se bore protiv nas, učini ih kao ovce i uništi ih kao prah pred licem vetra.

O Gospodnji Veliki Arhangele Mihaile, šestokrilni Prvi Knjaže i Vojvodo Nebeskih Sila, Heruvima i Serafima i Svih Svetih! O Predivni Arhangele Mihaile, čuvaru neizrečenih Tajni Božijih, budi nam Veliki pomoćnik u svemu: u uvredama, u žalostima, u tuzi, u pustinjama i na raspućima, na rekama i na morima tiho pristanište.

Izbavi nas, Veliki Arhangele Mihaile, od svih laži đavolskih, uvek usliši nas grešne sluge Tvoje (imena), moleći Tebe i prizivajući ime Tvoje Sveto, pohitaj u pomoć i usliši molitvu našu.

O, Veliki Arhangele Mihaile! Pobedi sve protivnike naše Silom Časnog Životvornog Krsta Gospodnjeg, Molitvama Presvete Vladičice Bogorodice i Svetih Apostola, i Svetitelja Nikolaja Čudotvorca, Svetog Proroka Božijeg Ilije, Svetog Andrije jurodivog, Svetih Velikomučenika Nikite i Evstatija, i Svetih Svetitelja, Prepodobnih, Mučenika i Svih Svetih i svih Nebeskih Sila. Amin.

O, Veliki Arhangele Mihaile, pomozi nama grešnim slugama Tvojim (imena), izbavi nas od zemljotresa, potopa, ognja, mača, od iznenadne smrti i od svakoga zla i od svakakvog vraga lažljivog, kojeg bura nanosi i od lukavog izbavi nas, Veliki Mihaile Arhangele Gospodnji, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.