Mnogi građani zdravstvenim radnicima samoinicijativno daju novac i poklone, a dešava se i da pojedinci u bolnicama to traže od pacijenata ili članova njihovih porodica, sve pod krinkom bolje brige o bolesnima. Ovo je potvrdila i anketa koju je sprovelo Udruženje građana RS „Stop mobing“, u kojoj je, od 1.000 anketiranih, skoro 30 odsto potvrdilo da je bar jednom dalo mito za zdravstvenu uslugu. Među njima, nešto je više onih koji daju poklone nego novac, dok približno isti procenat daje mito za operacije i dijagnostiku.

“Dala sam mito da osiguram da doktor bude uz mene za vrijeme porođaja.” “Dao sam mito za liječenje majke.” “Nisam dala mito, ali me je doktor pozvao u kancelariju i u četiri oka rekao da prije operacije treba dati ‘miraz’.”
Nema prijava

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Ovo su samo neka od svjedočenja građana RS prilikom odgovora na pitanje zašto daju mito u bolnicama, u okviru pomenute ankete, koja je sprovedena s ciljem utvrđivanja stepena korupcije u zdravstvenim ustanovama.

– Među onima koji su potvrdili da su dali mito skoro 44 odsto anketiranih izjasnilo se da je to uradilo na svoje insistiranje, a nešto više od 56 odsto da su to učinili na insistiranje zdravstvenog radnika. U narativnim odgovorima, gdje su anketirani objašnjavali svoju percepciju davanja mita, prednjači mišljenje da bez toga nije moguće dobiti zdravstvenu uslugu, termin za pregled ili operaciju. Zanimljivo je da nijedan od anketiranih kome je traženo da da mito to nije prijavio – kažu za Srpskainfo u „Stop mobingu“.Jedan od razloga je što građani ne vjeruju da će zdravstvena ustanova išta preduzeti protiv nesavjesnih medicinara, a drugi strah od zamjeranja “bijelim mantilima”.

Analize nevladinog sektora pokazuju da je velika većina ljudi svjesna da je davanje mita krivično djelo koje treba prijaviti, ali da to ne čine. S druge strane, dobar dio smatra da je dio domaće tradicije da se – časti.

Zato ne čudi što u većini bolnica koje smo kontaktirali do sada nisu zabilježili nijednu prijavu pacijenata da im je traženo da daju mito, dok su se pojedine samo sporadično suočavale s takvim slučajevima.
Čašćavanje

Kad je riječ o samoinicijativnom čašćavanju zdravstvenih radnika, u bolnicama priznaju da je ovakva praksa kod nas postala normalna.– Nismo dobili nijednu prijavu da su pacijenti ili njihove porodice morali da daju novac kako bi ranije došli na neki pregled, prije neke intervencije ili s ciljem boljeg tretmana pacijenta. S druge strane, samoinicijativno čašćavanje je, nažalost, postalo uobičajena stvar. To je poražavajuća činjenica našeg društva i jako loša praksa. Smatramo da sve zdravstvene ustanove, resorno ministarstvo, lokalni i drugi mediji, treba da sprovode kampanju protiv ovog problema ili makar javno govore o ovoj temi i njenom sprečavanju – poručuju za Srpskainfo iz trebinjske bolnice.U Bolnici Gradiška ističu da su posljednju prijavu za traženje mita dobili 2016. godine.

– U ovakvim slučajevima, naša obaveza je da o tome obavijestimo policiju, a takva prijava je osnov za vođenje disciplinskog postupka – ističu za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovu, uz napomenu da njihovi zaposleni, u skladu s Kodeksom poslovne etike Bolnice, ne smiju da primaju poklone za obavljanje svoga posla, izuzev protokolarnih poklona manje vrijednosti.
Porodilje

Da je, generalno, situacija u praksi sasvim drugačija, potvrdilo je i istraživanje udruženja „Beby steps“, koje je pokazalo da su u BiH, od 2.713 anketiranih, svaka druga porodilja i članovi njihovih porodica dali novac ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

– Novac su samoinicijativno nudili porodilje ili njihove porodice, ali je on, takođe, i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja. Kao razlog zbog kojeg pristaju na korupciju uglavnom navode nadu da će time obezbijediti adekvatnu zdravstvenu brigu ili humaniji odnos tokom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uslovima u porodilištima – saopštili su nedavno iz ovog udruženja.Pomenuto istraživanje je pokazalo da u BiH vrijednost mita po porodu u prosjeku iznosi 142 KM, što znači da „čašćenje“ zdravstvenih radnika porodice porodilja košta čak 2,1 milion KM godišnje.

– Kao najveći izazov u borbi sa ovim problemom identifikovana je nespremnost sistema za saradnju, odnosno nepreduzimanja konkretnih mjera s ciljem smanjenja korupcije, uz mogućnost njene lakše i jednostavnije prijave. Takođe, veliki problem je i kulturološka ukorijenjenost ove prakse, gdje i osoblje i porodice smatraju da je pravo zdravstvenih radnika da budu „počašćeni“ zbog asistencije na porodu. Ovde ne postoji svijest da oni rade posao za koji su plaćeni od tih istih građana i da primanje novca ili poklona, a s namjerom postizanja neke krajnje koristi za onoga koji daje novac, jeste korupcija – poručili su iz udruženja “Beby steps”.
Stati na kraj ovakvoj praksi

Iz Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina poručuju da među prijavama pacijenata koje dobijaju nisu zabilježili nijednu koja se odnosi na mito i korupciju.

– Takođe, nemamo dokaze da se kod nas dešavaju slučajevi da pacijenti, odnosno članovi njihovih porodica, samoinicijativno časte doktore i medicinske sestre. Generalno, ako postoji takva praksa, trebalo bi joj stati u kraj. Ovim putem apelujemo na pacijente i ohrabrujemo ih da prijave svaki slučaj traženja ili namjere primanja mita. Novi menadžment Bolnice “Sveti Vračevi” odlučan je da sankcioniše svaki slučaj mita i korupcije koji se dokaže – ističu za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.