Takozvani predsednik lažne države objavio da će u platformu za pregovore ubaciti i zahtev za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe

Ratni zločinac Hašim Tači, takozvani predsednik lažne države Kosovo, i zvanično će zatražiti pripajanje opština Preševo, Bujanovac i Medveđa!

Ovo tvrdi Špend Ahmeti, koopredsedavajući pregovaračkog tima Prištine za dijalog sa Beogradom, koji kaže da će Tači zatražiti da se u platformu za dijalog uključi i rezolucija za pridruživanje opština Preševo, Medveđa i Bujanovac teritoriji Kosova. Tači je istovremeno, kako saznajemo, diplomatskim kanalima poslao poruku zapadnim liderima da je zauzvrat spreman da preda Srbiji ‘ceo Kopaonik’, dok o severu pokrajine neće ni da priča!?!

Nepristojna ponuda

Špend Ahmeti objašnjava da će parlament lažne države predložiti nacrt rezolucije o pridruživanju tri opštine sa juga centralne Srbije.
Haradinaj: Nikada nećemo ukinuti takse!

Samozvani premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj izjavio je da ukoliko su takse na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH značajnije od dijaloga, onda ih Priština nikada neće ukinuti.

– Neću dozvoliti da ukidanje takse bude uslov za nastavak dijaloga. Ako taksom pokazujemo gde je Srbiji mesto, zašto da je ukinemo? – rekao je Haradinaj.

– Hašim Tači je zatražio od tima da u platformu za dijalog uključimo rezoluciju za spajanje opština sa juga Srbije državi Kosovo. Nemam informacije kada će se održati sednica parlamenta o tom pitanju, ali spremni smo da odmah podržimo takvu rezoluciju – ‘objasnio’ je Ahmeti.

Tači je istovremeno diplomatskim kanalima u zapadne prestonice poslao poruku da je spreman da Srbiji “ustupi ceo Kopaonik”!?!

– Od 1999. Srbija ne kontroliše ceo Kopaonik. Na 300 metara od Pančićevog vrha patroliraju vojnici Kfor. Tači nudi Beogradu da se ta, kako kaže, “granica” koriguje i da Srbiji pripadne ceo Kopaonik, a da zauzvrat Kosovu pripadnu tri opštine sa juga centralne Srbije. O severu Kosova neće ni da priča… – objašnjava naš izvor.
Nova kazna za Prištinu

Amerika je otkazala poziv Prištini da njeni predstavnici učestvuju u osam programa Evropskog centra za bezbednosne studije “Džordž C. Maršal” u Nemačkoj, objavio je list “Zeri”.
Otkazivanje poziva je usledilo nakon odbijanja Prištine da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Ovo je potvrđeno i u Ambasadi SAD u Prištini.

Šef diplomatije Ivica Dačić, na drugoj strani, kaže da politika Srbije treba da bude dijalog i kompromis, ali da ultimatume i ucene moramo čvrsto da odbijemo.

– U tome moramo da budemo jedinstveni, jer još smo mnogo daleko od dogovora. Imamo paradoksalnu situaciju da evropske zemlje hrabre Haradinaja da ne ukida takse, dok se Americi žuri jer Tramp hoće poen u spoljnoj politici… Srbija ima svoju platformu, naš parlament je utvrdio da Kosovu nudimo najviši stepen autonomije. Naša polazna pozicija je da je Kosovo u okviru Srbije, a njihova je da je Kosovo nezavisno, videćemo šta će biti… – podvlači Dačić.

Apsurdna ideja

Marija Đorić, analitičar i stručnjak za borbu protiv terorizma, kaže da Bujanovac, Preševo i Medveđa pripadaju južnom delu centralne Srbije i da Šiptari mogu samo da sanjaju o ovim opštinama.

– Ova apsurdna Tačijeva izjava i ponuda upravo pokazuju da je albanski separatizam najveći faktor destabilizacije u našem regionu – upozorava Đorićeva.