Takmiče se ko duže ne diše
Takmiče se ko duže ne diše

Deca postavljaju zastrašujuće izazove, snimaju se, i ko duže izdrži, popularniji je na ovoj mreži
Društvena mreža Tik tok, preko koje se tinejdžeri takmiče u igrama postala je opasna po život dece! Iako je ova aplikacija osmišljena za snimanje zabavnih video-formi, s vremenom se pretvorila u zastrašujuću zabavu. Mladi na njoj postavljaju jedni drugima “izazove” koje treba da ispune, što će im doneti popularnost.

Tako stavljaju omču oko vrata, lome lobanje, ližu WC šolju, zadržavaju dah dok se ne onesveste, lepe usta superlepkom…

Braković: Roditelji moraju da nadgledaju

Marko Braković, psihoterapeut, kaže da se deca moraju strogo kontrolisati, kao i sadržaji koje mladi prate na aplikacijama kao što je Tik tok, ali i svim ostalim.

– To je prevashodno posao roditelja, koji preuzimanjem te životne uloge imaju i odgovornost za to dete, barem do kraja zakonskog roka. Smatram da dete treba što kasnije da se uključuje u svet društvenih mreža iako je danas gotovo nemoguće funkcionisati bez njih.

Sumnja se da je jedan od sličnih izazova pokušao da izvede i desetogodišnji Đ. S. iz Beograda, koji je i pre nekoliko dana preminuo od posledica davljenja. Prema prvim policijskim izveštajima, sumnja se da je ovaj nesrećni dečak pokušao da izvede opasan izazov “Blekaut” sa Tik toka, koji podrazumeva da se što duže izdrži stezanje vrata kaišem ili sličnim predmetom.
Stručnjaci upozoravaju da su takvi izazovi pogubni za mlade, koji ne mogu da shvate koliko opasnosti nose sa sobom.

Psiholog Aleksandra Janković kaže da je ovakva zabava zastrašujuća i da je sledeći korak koji preostaje samoubistvo ili ubistvo deteta kako bi se pomerila granica brutalnosti.

– Mladi ljudi, a deca posebno nemaju najbolju procenu rizika. Govorim o populaciji od oko desetak godina, koja ima potrebu da eksperimentiše. U potrazi su za uzbuđenjem, a kada ovim izazovima to i dobiju, osećaj definišu kao: “Au, kakva drama, dobra frka” i sličnim komentarima – kaže ona.
Ukoliko uspeju da ispune zahteve izazova i sve to snime mobilnim telefonom, a snimak okače na internet, deca dobijaju nagradu u vidu lajkova i pozitivnih komentara.

– “Koliko si dugo izdržao, pa ti si Bog. Ti si car, legenda”, samo su neki od komentara drugara. Deca očigledno nisu mentalno dovoljno razvijena da vide koliki rizik nosi takvo ponašanje, a jedino im je bitno da dobiju dobre reakcije okoline i steknu poštovanje u društvu i od devojaka – priča Jankovićeva.

Oni prosto hoće da testiraju sopstvene granice, ali i da vide reakcije roditelja, koje često izostanu jer se oni ne bave svojom decom u dovoljnoj meri. Savetujem roditeljima što više komunikacije sa decom, što više kvalitetnog vremena sa njima. Samo na taj način će uspeti da prepoznaju signale kritičkog ponašanja i da spreče tragediju.

Znaci upozorenja za roditelje

* Dete provodi previše vremena na internetu
* Povlači se u sebe, ne želi da razgovara
* Postaje agresivno, tužno ili neraspoloženo
* Često menja raspoloženje
* Izbegava da se druži sa vršnjacima
* Garderobom krije delove ruku ili nogu

Edukator za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev Ćiraković kaže za Informer da deca u današnje vreme već sa sedam godina počinju da budu aktivna na društvenim mrežama.

– Da bi se sprečile tragedije, potrebno je raditi na njihovoj edukaciji, pričati sa decom i kontrolisati šta ona prate na društvenim mrežama. Takođe, postoje opcije da roditelji deci preko uređaja ograniče vreme provedeno na internetu, kao i sadržaj koji mogu pratiti – priča naša sagovornica.
Deca su podložna

Ona dodaje da su deca najranjivija grupa korisnika društvenih mreža jer, iako su vešta u upotrebi novih tehnologija, nemaju dovoljno iskustva ni svesti da uvide sve onlajn opasnosti.

– Bitno je da roditelji objasne detetu da, iako im raznorazne igre izazova sa društvenih mreža možda deluju interesantno, sebe mogu dovesti u ozbiljnu opasnost, izazvati povrede i ugroziti sopstveno zdravlje i život. Takođe, odrasli mogu prijaviti neprikladne sadržaje ukoliko ih primete na društvenim mrežama, jer ne postoji šansa da se one zabrane – kaže Jonev Ćiraković.

POPULARNI IZAZOVI NA TIK TOKU

“Skal brejker čelendž” ili Izazov “slomljene lobanje”

U njemu učestvuju četiri osobe. Osobe sleva i zdesna skoče, za njima skače osoba u sredini, kojoj ovo dvoje podmeću noge dok je još u vazduhu. Cilj je da osoba koja je u sredini izgubi ravnotežu, padne na tlo i udari glavom. Što jače udari glavom, to će snimak biti efektniji.
Izazov”Blekaut”

Podrazumeva snimanje gušenja kaišem ili rukama dok se ne padne u nesvest kako bi se osetilo stanje neposredno pred smrt.

Izazov “Sečenje”

“Kating čelendž” podrazumeva da mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem.

Izazov “Ispijanje”

“Drinking čelendž” predstavlja nadmetanje u ogromnoj količini popijenog pića ili neke druge tečnosti.

Izazov “Momo”

Učesnici izazova razgovaraju sa nepoznatom osobom koja im postavlja niz opasnih zadataka. Ako završe zadatke, bili bi nagrađeni susretom sa zastrašujućim likom “Momom”. Ako nisu završili aktivnosti ili odbili da ih izvrše, “Momo” preti nasilnim slikama, porukama, govoreći da poseduje lične informacije i tajne, koje će izneti na svim internet stranicama.

“Lizanje WC šolje”

Zarad popularnosti mnogi su odlučili da prihvate i izazov lizanja WC šolje, koji je naročito popularan u Americi.

“Zaustavljanje vazduha”

Još jedan bizaran izazov je da se ispuni zadatak zadržavanja daha što duže. Mnogi koji su ovo probali padali su u nesvest.
“Polivanje zapaljivim sredstvom”
“Polivanje zapaljivim sredstvom i samopaljenje” – cilj je pokazati ko duže može da izdrži toplotu, a završava se u bolnici sa opekotinama trećeg stepena.

“Izazov novčića”
Igra “Autlet/peni čelendž” od učesnika zahteva da ubace novčić između punjača za mobilni i utičnice, čime rizikuju da ih udari struja ili da izazovu požar.

“Lepljenje usana superlepkom”

Ovaj izazov je posebno popularan među devojkama. Zadatak je da se gornja usna podigne i zalepi superlepkom kako bi se dobio efekat uvećanih, silikonskih usana. Posledice po zdravlje mogu biti ogromne.

Izazov “Cimet”

Pre nekoliko godina izazov na mrežama je bio da se jede cimet direktno iz kese i jedan od učesnika je preminuo od gušenja.