Na kraju je ispalo da su usvojeni i plan i strategija. Apsurdno pojašnjenje Vlade o strateškom dokumentu o platama u javnom sektoru očigledno je dobilo novu dimenziju.

Ministar finansija pojašnjava da usvojenim dokumentom Vlada ne planira smanjenje plata nego smanjenje troškova na plate. U pokušaju da objasni šta to konkretno znači, Zoran Tegeltija daje zanimljivu računicu.

“Naše osnovno opredjeljenje je da će se plate, ukupan fond plata kao dio bruto društvenog proizvoda u narednom trogodišnjem periodu smanjiti u odnosu na ono što imamo. Hoću da javno kažem da Vlada apsolutno ne razmišlja nikakvu varijantu odnosno mogućnost smanjenja plata zaposlenih u javnom sektoru”, izračunao je Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS.

To nije jedina kontradiktornost Vlade Srpske i Ministarstva finansija na istu temu. Prethodnih dana u više navrata su demantovali sami sebe, pa čak i pismo namjere MMF-a. Još juče su tvrdili da ne postoji nikakav dokument o smanjenju broja zaposlenih i umanjenju plata u javnom upravi, iako su samo sedam dana ranije, pričajući o platama u javnom sektoru, ATV-u odgovorili da je Strateški plan za smanjenje troškova na plate usvojen na sjednici Vlade još u junu ove godine.

To jasno piše i u pismu namjere i to kao obaveza koju su ispunili svi nivoi vlasti u BiH. Da su ministri ipak raspravljali o platama u javnom sektoru danas je potvrdio i Zoran Tegeltija, ali kaže da nije njegovo, kao ministra finansija, da ga dostavlja medijima na uvid.

“Možemo li dobiti taj dokument? Dokument je Vladin, ne znam to morate vidjeti sa Vladom da li možete dokument. Što se mene tiče nije nikakav problem da bude dostavljen. Već četiri mjeseca je dokument usvojen”,kaže Tegeltija.

Iz kabineta Željke Cvijanović rekli su nam da nije ništa sporno ali da će nam, zbog obaveza predsjednice Vlade, strateški plan dostaviti sutra. Očigledno je da je priča o uštedama na plate u javnom sektoru do izbora stavljena pod tepih i da će ovih dana vlasti i definitivno morati da objelodane bolne rezove, tvrdi analitičar Zoran Pavlović.

“Teško je priznati da se tu mora intervenisati. Pokušaj da se to uradi prije nedelju dana je očigledno izazvao talasanje na mirnom moru koje vlada među uposlenicima i počeli su da rade telefoni, da se interveniše i postavlja pitanje, šta se sad to radi, kako ćemo sada riješiti sve one ugodne obaveze koje su preuzete i primljene po osnovu zapošljavanja bilo koga”, naveo je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Radi se o smanjenju brojnih naknada, a Vlasti planiraju da se štedi i kroz smanjenje broja radnika prirodnim odlivom što predstavljaju jedina pojašnjenja iz Vlade koja nisu kontradiktorna. Sve napisano u dokumentu koji, još nije dostupan javnosti, u Vladi tvrde, biće operativno do kraja godine.