Na putu Krupac – Bjelašnica u teškoj saobraćajnoj nesreći povrijeđeno je šest osoba, potvrđeno je iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo.

Kako je rečeno, nesreća se dogodila u 12:15 sati. Povrijeđeni su prebačeni na ukazivanje pomoći.

U nesreći je učestvovalo vozilo EUFOR-a i jedno terensko vozilo stranih registarskih oznaka.

Doktorica Džana Kapić zbrinula sve povrijeđene do dolaska Hitne pomoći

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas na putu Krupac – Bjelašnica povrijeđeno je šest osoba.

Na licu mjesta bila je predsjednica mladih Crvenog križa Federacije BiH Džana Kapić. Ona je certificirani instruktor prve pomoći i od nedavno doktor medicine.

Naime, u nesreći je bilo povrijeđeno šest osoba, a Džana im je do dolaska hitne hrabro pritekla u pomoć. U pitanju su bile dislokacije ruke, lom nosa, otvorena povreda na glavi, krvarenje na nozi, kao i sumnja na povredu kičme i stanje šoka.

– Bilo je mnogo krvi, jedno auto je bilo u provaliji. Čim sam vidjela o čemu se radi sakupila sam kutije prve pomoći iz svih auta, pregledala sve osobe i počela zbrinjavati najhitnija stanja. Pozvala sam odmah i hitnu pomoć i tražila više vozila – navodi Džana koja je prvu pomoć počela učiti još u osnovnoj školi.

Ovo je jedan od pokazatelja zašto je važno učiti tehnike iz prve pomoći i biti uvijek u mogućnosti pružiti osnovnu pomoć do dolaska profesionalnih timova.

Svojim dugogodišnjim učenjem i znanjem tehnika prve pomoći uspjela je pomoći i sanirati ozbiljne povrede u nesreći koja se danas dogodila na putu Krupac – Bjelašnica.