Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) večeras je saopštio da se ova država zvanično povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Tramp je u svom govoru da je Iran ”leglo” terorizma te da su svoju snagu stekli pljačkajući vlastiti narod.

Kako je predsjednik Tramp, ovo je jednostrani ugovor koji se nikada nije trebao desiti i da je nanio veliku štetu SAD.

Nakon što je obznanio svoju odluku, Tramp je da će SAD usko sarađivat sa svojim saveznicima kako bi našli dobar način da se nose sa opašnošću koju Iran nosi.

– Dok ne nađemo adekvatno rješenje uvest ćemo sankcije Iranu. Ukoliko urade nepromišljeno ili nastave razvijati nuklearno oružje, suočit će se sa problemima većim nego što očekuju – je predsjednik SAD.

Također je poslao i jasnu poruku Irancima kazavši da će SAD uvijek biti uz njih.

– Pomoći ćemo narodu Irana. Prošle su skoro četiri godine otkako Iranci pate pod sadašnjom vladom, budućnost Irana pripada Irancima.

Odluka predsjednika Trampa nije iznenađujuća, s obzirom na to da je još ranije zaprijetio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma.

Podsjećamo, ugovor o iranskom nuklearnom programu potpisali su Teheran i grupa 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) u Beču prije ulaska Donalda Trampa u Bijelu kuću.

Taj ugovor strogo regulira nuklearne aktivnosti Teherana, i to tako da garantira isključivo miroljubivu primjenu nuklearne tehnologije.

Vezane objave