Prema preliminarnim podacima troje ljudi je poginulo usled eksplozija na Krimskom mostu, saopštio je Istražni komitet Ruske Federacije

Kako se navodi, poginuli su putnici u automobilu koji se u trenutku eksplozije nalazio pored kamiona, a iz vode su izvučena tela muškarca i žene. Njihovi identiteti se trenutno utvrđuju. Takođe, dosadašnjom istragom utvrđeno je da je vlasnik kamiona građanin Kubanja, kao i da je u mestu njegovog prebivališta pokrenuta istraga.

Takođe, utvrđuje se i ruta kojom se kretao kamion, kao i celokupna dokumentacija tog vozila.
Radovi na obnovi mosta počeće nakon istrage

Radovi na obnovi Krimskog mosta počeće odmah nakon završetka istražnih radnji, izjavio je lider Krima Sergej Aksjonov. – Danas ću učestvovati u radu vladine komisije za utvrđivanje uzroka onog što se dogodilo na Krimskom mostu i otklanjanja posledica vanredne situacije. Biće donete mere za saniranje oštećenja i obnavljanje onog što je uništeno. Radovi će početi odmah nakon što istražni organi završe svoj deo posla – objasnio je na Telegramu Aksjonov.

Krimske vlasti nisu precizirale tačne rokove završetka radova. U ministarstvu saobraćaja su saopštili da resor procenjuje obim štete.

Podsetimo, na krimskom mostu eksplodirao je kamion usled čega su se zapalile cisterne sa gorivom u okviru vozne kompozicije koja je u tom trenutku prolazila. Usled eksplozije došlo je do obrušavanja dva kolovozna dela, dok plovni lukovi mosta nisu pretrpeli nikakva oštećenja.

Inače, Krimski most dug 19 kilometara, koji povezuje Krasnodarski kraj na ruskom kopnu s Krimom, najduži je most u Evropi i važna je saobraćajna arterija. Otvoren je sredinom maja 2018. godine i ubrzo je postao pokretač ekonomije na tom ruskom poluostrvu i magnet za turiste. Namenjen je za automobilski i železnički saobraćaj, a dnevno po njemu pređe i preko 38 hiljada automobila. Sam most i prilazni putevi ka njemu deo su ruskog autoputa A290 Kerč−Novorosijsk, odnosno R260 „Tavrida” Kerč−Simferopolj−Sevastopolj.